Sivut

perjantai 26. lokakuuta 2018

Vapepa-toiminnassa mukana oleminen on aina uuden oppimista ja kehittymistä ja siinä saa tutkia ja kehittää myös uusia asioita hyvässä porukassa

Tämän postauksen lähtökohta on avata hieman paikallisen Vapepa-RPAS-ryhmän, joka on nimeltään "Vapepa RPAS Tampere 501" aktiivista harkoitustoimintaa ja siihen liittyvä harrastamista.

Tällä hetkellä Suomessa on jo muutamia perustettuja Vapepa-RPAS-ryhmiä ja lisää koulutettuja tahoja on siis tällekin puolelle tulossa. Itse kuulun erittäin aktiiviseen ja säännöllisesti harjoittelevaan Vapepa-RPAS-ryhmään, joka toimii täällä Pirkanmaalla.

Miehittämättömiä ilma-aluksia on siis nyt alettu käyttää myös Vapepa-toiminnassa viranomaisten tukena ja lähimmäisen apuna mm. etsintätehtävillä. RPAS-jutuista ja muutenkin Vapepasta kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä paikalliseen RPAS-ryhmän johtajaan tai valmuispäällikköön, joka sitten ohjeistaa eteenpäin matkalla ryhmän jäseneksi.

Ryhmämme käytössä ei vielä ole lämpökameroita, koska lennetään ryhmän jäsenten ja harrastajien omilla laitteilla, mutta aihetta tutkitaan koko ajan ja ollaan kuulolla, jos sellaisia joskus saisimme käyttöömme.

Olemme kuitenkun alkaneet syksyn pimeiden saavuttua testaaamaan kopteriin kiinnitettäviä erilaisia valojärjestelmiä ja vaikka se työ onkin vasta aivan alussa, niin siitä on jo nyt saatu sellaisia kokemuksia, että tietyt ratkaisut sopivat erilaisiin tilanteisiin toisia paremmin. Tätä puolta siis vielä edelleen tutkitaan ja harjoitellaan ja tulevaisuus näyttää millaisiin ratkaisuihin päädytään. Olemme hakeneet edellytyksiä sille, että meillä olisi kyky toimia myös hämärässä ja pimeään aikaan erilaisten koptereihin saatavien lisävalojen ja muun toimintaa tukevan välineistön avulla.

LumeCube-valot sisätestissä.
LumeCube-valot tarkastelussa.
LumeCube-valot kopteriin kiinnitettynä ja mukana pimeäharjoituksissa.
Loppukäyttäjätestaus- ja kommentointi-ideaan viitaten olemme saaneet ja/tai tehneet ja myös itse rakennelleet harjoitus- ja etsintävälineistöön lukuisia muita asiaa helpottavia ja tehostavia elementtejä.

Olemme kokeilleet erilaisia asioita ja monenlaisia asioita tullaan kokeilemaan lähitulevaisuudessa ja olemme avoimia eri tavarantoimittajien vinkeille ja ideoille, joista voisi olla toiminnassa hyötyä ja näin ollen saataisiin puolin ja toisin asioita paremmalle mallille ja menemään eteenpäin.

Autossa sijaitseva kuvatulkintapiste mallia "Tee Se Itse".
Ryhmällä olevan PopUp-teltan tarkoitus on käyttää sitä mm. kuvatulkintapaikalla auringonvalolta suojautumiseen, jotta kuvatulkintaa voitaisiin tehdä mahdollisimman tehokkaasti. Auton takapenkille rakennettu kuvatulkintapiste on kyllä sekin varteenotettava tietyissä tilanteissa, mutta se on auttamattomasti monesti liian pieni ja "epäergonominen", joten vaikka se on "helposti" mukana liikkuvaa mallia, niin tarve teltalle oli suuri ja siksi sellainen hankittiin erillisten sponsorien avulla ryhmän käyttöön.

On hommattu aggregaatteja ja niitä on aina hälytyksissä useammalla toimijalla mukana, jotta ryhmällä olisi aina liikkeellä ollessaan mahdollissuus akkujen lataamiseen maastossa ja valaistuksen aikaansaamiseen pimeässä toimiaksemme mahdollisimman tehokkaasti.

Lisäksi on hankittu erilaisia vilkkuvaloja ja Led-valopaneeleja autojen katolle ja olemme näin ollen lisänneet turvallisuutta myös siltä osin.

Näiden erilaisten apuvälineiden ja kehiteltyjen juttujen avulla pysytään paremmin turvassa ja erilaiset työskentely-ympäristöt ovat näin ollen kehittyneet. Pitkä on vielä matka ja tämä kaikki vaatii harjoittelua ja soveltamista sekä testailua ja kokeilemista, mutta pikku hiljaa pienin harppauksin eteenpäin.

Drone-harjoituksen varoitusmerkki tieosuudella saapumissuunnassa antaa muille alueen käyttäjille ennakkovaroituksen.

Syvällisempi vilkaisu Vapepa-RPAS-harrastuspuoleen.

Treenaaminen on tuottanut tulosta ja olemme menneen kesän aikana eteenpäin ja olemme saaneet oikeuden osallistua viranomaisen antamille etsintätehtäville ja suorittaa etsintää "Droneilla". Meitä on jo yli kymmenen koulutuksen saanutta aktiivia ryhmässä.

Tulevaisuudessa on sitten hienoa lukea mm. tätä postausta siitä, että miten kaikki on edennyt ja miten siihen tulevaisuutemme historiaan on tultu ja miten siitä on jatkettu yhdessä eteenpäin.

On ollut hienoa huomata, että yhteistyössä on voimaa ja monella taholla on kiinnostusta ja etenkin sitä auttamisenhalua. Kukin taho tekee sitä mitä parhaiten osaa ja monisti on huomattu, että ihan pienillä panostuksilla päästään tekemään tehokkaasti hyvää.

Yritteliäisyys kun yhdistetään auttamishaluun, niin saadaan jo aikaiseksi paljon ja kun tähän lisätään asiantuntemusta ja sopiva sponsori, niin saadaankin jo aikaiseksi paljon.

Seuraavassa muutama esimerkkikuva ja periaatteellinen lähtökohta siihen, että mitä juttuja olemme viimeaikoina harjoiteltu ja mitä kaikkea asiaan kuuluu.

Laitteet, joilla lennetään ja harjoitellaan ovat toistaiseksi normaaleja kuluttajaluokan välineitä, joiden käyttämiseen on laadittu tarkastuslistoja ja lentotyötä tehdään Trafin määräysten mukaisesti turvallisuuslähtöisesti ja dokumentoidusti.

Kuvassa PH4-kalustoa ja kuvan oikeassa yläreunassa laskeutumisalusta.
Erilaisia haasteita on taklattu matkan varrella mm. seuraavin keinoin: Säkönsaannin varmistamiseksi maastossa liikkeellä ollessa useammalla henkilöllä on ryhmässä aggregaatit (omien henkilökohtaisten varusteiden lisäksi), jotta saadaan virtaa metsässä kuvatulkintaa tehdessä ja akkujen lataamiseksi. Myös erilaisilla invertteri-systeemeillä ja akku-järjestelyillä pyritään taklaamaan nämä sähkönsaantihaasteet.

Ergonomia ja kuvatulkintapisteiden haasteet: Kuvatulkintapisteitä on rakennettu sekä autonperään, että auton takapenkille ja vanhan ambulanssin peräosaan ja lisäksi ryhmälle on saatu hankittua käyttöön myös PopUp-teltta, joka voidaan pystyttää nopeasti ja jossa voidaan sitten auringolta ja tuulelta suojassa tehdä kuvatulkintaa. Nämä varusteet kulkevat mm. peräkärryssä ja/tai henkilöautoissa etsintä ja harjoituspaikoille.

Muitakin haasteita toki on ollut ja tulee olemaan, mutta kirjoitetaan sitten niistä tuonnempana. Tässä oli pieni läpileikkaus asiaan niin kuin minä sen olen nähnyt. Hienoa toimintaa omasta mielestäni ja ryhmässä on niin huippuja tyyppejä, että olen etuoikeutettu saadessani heidän kanssaan työskennellä ja harjoitella!

Tuossa videokooste perustoiminnastamme:



Hauskaa ja turvallista syksyä kaikille toivottelee monessa mukana oleva vapaaehtoinen toimija - Pasi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti