Sivut

torstai 4. joulukuuta 2014

Rode VideoMic Rycote - mikrofoni videokameraan

Nyt kirjoitan tänne vähän otsikon mukaisesta tuotteesta eli Rode VideoMic Rycote - mikrofonista, joka on tarkoitettu esim. videokameraan.

Hankin siis tuon tuotteen kaverilta käytettynä tulevia äänitysjuttuja silmällä pitäen (olen tälläisestä ulkoisesta mikrofonista jo haaveillutkin tovin, mutta sellaista olen vain lainaillut kavereilta tähän mennessä. Jo jonkin aikaa olen miettinyt, että pitäisi sellainen saada/pyytää testiin, joltakin toimijalta, mutta koska nyt tarjoutui yllättävä tilaisuus sellainen hankkia kaverilta, niin olin asiasta iloinen ja hankin itselleni ennenaikaisen joululahjan).
Kuvan lähde: http://www.rodemic.com/microphones/videomic

Kuvan lähde: http://www.rodemic.com/microphones/videomic


Kun sain tuotteen haettua postista, niin pitihän sitä heti päästä testaamaan.

Muutama ruuvi kiinni ja eikun testaamaan. Ruuvit oli otettu irti koska silloin tuote menee pienempään tilaan ja tämä on pakkaamisen kannalta hyvä asia. Itse pidän yleensä mikrofonin äänityssalkussa käyttövalmiina ja varapariston mukana.


Valmistajat ja jälleenmyyjät ilmoittavat, että se on korkealuokkainen, 1/2" kapselilla varustettu kondensaattorimikrofoni.

Laitteessa on Rycoten Lyre -tärinanvaimennus, joka eristää mikrofonin tehokkaasti äänitystä haittaavista häiriöistä, mutta kyllä järkkärin kanssa kuvatessa (mikrofoninn ollessa salamakengässä kiinni laitteen päällä) ainakin oman optiikan tarkennusmoottori saa aikaiseksi sellaisen äänen, joka tallentuu videolle, joskin toki hieman vaimeampana mielestäni kuin jos tallentaa ääntä järkkärin omilla sisäänrakennetuilla/runkoon integroiduilla stereomikrofoneilla.

Valmistaja lupailee, että sisäänrakennettu Rycote Lyre-tärinänvaimennus eristää VideoMic-kapselin ja elektroniikan kokometallisesta kenkäkiinnikkeestä ja sen avulla saataisiin ulkoiset, fyysiset häiriöt kuten jyminä ja tärinä minimoitua tehokkaasti.


Laitteen valmistuksessa käytetty Termoplastisen muovin ei pitäisi väsya eikä murtua ja sen pitäisi kestää lämpötiloja -35 asteesta +40 asteeseen, joten huoletta pitäisi saada suomen olosuhteissa sitä käyttää perustoimintaan.

Hyvänä asiana pidin sitä, että standardikokoisen salamakenkäkiinnikeen pohjassa on myös 3/8" naaraskierre, jolla saan mikrofonin  saadaan helposti kiinnitettyä esim. valaisinjalustoihini tai johonkin telineeseen.

Erittäin suuntaavana mikrofonina (superhertta-suuntakuvio) mikrofoni keskittyy tallentamaan suoraan kameran edessä olevaa kohdetta minimoiden ympäröivät äänet. Tämän kyllä huolaa lasten leikkiä kuvatessa, mutta kyllä se totuttelemista vielä vaatii, että sillä "hyvää" jälkeä tai siis "hyvää" ääntä saa aikaiseksi.

Mikrofonin omaa 40Hz-20kHz vastetta saadaan muokattua 80Hz:n ylipäästösuotimella. Tällä saadaan poistettua äänestä esimerkiksi ilmastoinnin ja liikenteen tuottama, yleensä tarpeeton humina ja jyrinä. -10dB ja -20dB tasonvaimennus (eli PAD), joka on valittavissa paristokotelon sisältä, helpottaa äänekkäiden kohteiden kuten livemusan tai autourheilun äänittämistä. Mikrofoni kestää 134 dB SPL äänenpainetta.

Laite on kuulemma suunniteltu käytettäväksi DSLR-kameroiden, DV-videokameroiden ja pienten tallentimien kanssa. Itse kokeilin sitä aluksi Nikonin D7100 -järjestelmäkameran kanssa ja sitten tuon ZOOM H2n -audiotallentimen kanssa. Huomasin, että hankalaan paikkaan valmistaja oli laittanut tuon ylipäästösuotimen DIP-kytkimet, kun ne on sijoitettuina paristokoteloon ja paristokin pitää ottaa pois, jotta DIP-kytkimiä saa "naksuteltua" haluamaansa asentoon. No itsellä on tuossa ZOOM H2n-audiotallentimessa omat suotimet, joten eiköhän sopiva konfiguraatio ja asetukset löydy kun aikansa harjoittelee.

Lisätietoja mm. valmistajan sivuilta: http://www.rodemic.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti