Sivut

maanantai 22. joulukuuta 2014

Nikon WU-1a -WiFi-lähetin 39VWA102AU

Nikon WU-1a -WiFi-lähetin (D3200/D3300/D7100/D5200) 39VWA102AU

Kuvan lähde http://www.rajalacamera.fi/nikon-wu-1a-wireless-mobile-adapter.html
GoPro:n ohjaaminen Android GoPro App:sin kokeilemisen jälkeen minua alkoi kiinnostamaan myös Nikonini ohjaaminen langattomasti ja päätin tutkia asiaa hieman enemmän.

Löysin netistä sellaiseen tatkoitukseen soveltuvan tuotteen. Sitä markkinoidaan pienikokoiseksi langattomaksi mobiiliyhteyssovittimeksi markkinoidun ja digitaalisille järjestelmäkameroille tarkoitetun laitteen, jossa on sisäänrakennettu WiFi-yhteys.

Laitteen pitäisi muodostaa suora yhteys Nikonin (D3200/D3300/D5200/D7100) digitaalisen järjestelmäkameran ja esim. älypuhelimen tai tabletin välille.

Laitoin kysymyksen eteenpäin asiasta ja tiedustelin mahdollista alennustakin minua taannoin hyvin palvelleeseen Rajala Pro Shop:iin Tampereelle (se vain nyt on niin, että asiakas äänestää jaloillaan ja jos olen saanut jostakin toistuvasti hyvää palvelua, niin sinne askeleeni jatkossakin johtavat minut).
Ja ennenkuin huomasinkaan minulla oli jo tuollainen laite itselläni testaamista varten (siis nopeaa toimintaa - eikö ja etenkin ensiluokkaista asiakaspalvelua, taas kerran, kiitos!).

Asiaan:
Laite saa virtansa suoraan kamerasta, joten paristoja se ei tarvitse, mikä sinällään sekin hyvä asia, koska aina ne paristot olisivat lopussa tai hukassa. Toisaalta kun asiaa katsoo toisesta näkökulmasta, niin laitteen käyttäminen toki kuluttaa kameran akkua, joten ihan ongelmaton tilanne ei ole, mutta jos sen ei anna häiritä, niin asia toimii mielestäni hyvin. Viikonloppuna "tositoimissa" asiaa kokeilleena voin kertoa, että kyllä se ihan hyvin kylmässäkin tuo kameran akku jaksoi tuota pyörittää ja se mitä piti saatiin tehtyä.



Laitteen markkinoinnissa kehutaan helppoa tiedonsiirtoa ja että laadukkaat valokuvat ja elokuvat voidaan lähettää kamerasta suoraan mobiililaitteeseen, joten niitä on helppo jakaa yhteisöpalveluissa, ladata valokuvien jako- ja tallennussivustoille tai lähettää sähköpostin liitteinä.

No oma kommenttini asiaan on, että laite on käyttökelpoinen ja helppokäyttöinen, mutta testausinsinöörinä minulla olisi muutama kehitysehdotus softalle, jolla minä tuota laitetta käytin. Kaatumisia/jäätymisiä softaan tuli ensimmäisten käyttökertojen aikana muutama ja jos käyttää tuota Nikonin D7100 kamerassa ja on kaksi muistikorttia, joista ensimmäiselle menee NEF-kuvat, niin laitteen välityksellä tablettitietokoneen kautta nekee esikatselukuvina nuo NEF-kuvat ja niistä sitten voi ladata tabletille alkuperäisellä resoluutiolla olevia kuvia tai sitten antaa lataamisen yhteydessä sovelluksen pienentää niitä hieman. Tallennettuja videoita en vielä saanut tabletilla näkymään, joten pitänee tutkia asiaan enemmän tuonnempana.

WU-1a-laitteen ansiosta mobiililaitetta voi käyttää kameran kauko-ohjaimena, mutta koska samaan aikaan ei ilmeisesti voi käyttää kameran käsisäätöjä, niin se rajoittaa asiaa jonkin verran. Alkuun en ainakaan itse saanut se tosin voi johtua siitä, että en osannut heti käyttää laitetta ja etenkään tuota hallintasovellusta sen vaatimalla tavalla. Voisin kuvitella, että etenkin oma- ja ryhmäkuvat lienevät se potentiaalinen kohde, mihin tämän voisi sopia, mutta tietyin varauksin, koska softaan minulla olisi tässäkin tapauksessa muutama jatkokehitysidea, jotta päästäisiin tietyissä tilanteissa parampaan lopputulokseen. Olisin kenties valmis muutamia euroja sellaisesta helppokäyttöisestä ja hallintaominaisuuksiltaan monipuolisesta applikaatiosta maksamaankin, jos sen saisi ladattua Play-kaupan kautta tabille ja sen avulla asian voisi hoitaa näppärämmin.

Tämän lisäksi tulee mieleen harrastusteni tiimoilta se, että jos yksin yrittää hallita montaa kameraa, niin tämä ratkaisu voisi asiaan tuoda jonkinasteista päivitystä ja kenties helpotusta etenkin, jos tuon applikaation eli sovelluksen kautta pystyy ohjaamaan myös videon tallennuksen aloittamista ja tarkennuspisteitä ja jos sen kautta pystyisi tarkistamaan nauhoitettua videomateriaalia "etänä" ja/tai isommalta ruudulta.Mutta sitä pitää siis tutkia enemmän, jotta voisin antaa siihen painavan sanani.

Lisäksi jos kentällä on ohjaaja ja/tai kuvien tilaaja mukana, niin kuvien esikatselu ison tablettitietokoneen näytöltä lienee kannattavampi menetelmä kuin yrittää tihrustaa asiaa kameran pienemmästä näytöstä ja tätä ominaisuutta siis käytettiin hyväksi nyt lauantaina kotimatkalla kun oltiin oltu kuvaamassa promouvia suomaisemissa. Eli tämä oli siis looginen käyttötapaus, eikä se mennyt täysin säätämiseksi, joten käyttökelpoinen menetelmä on siis kyseessä - suosittelen.

Kuvien katseluun laitetta ja sen softaa voidaan siis todistetusti käyttää, mutta kuvien sommittelu mobiililaitteessa ja/tai laitteen suuremman näytön hyödyntäminen kuvien sommittelussa vaatii oikean toimintaympäristön ja aikaa. Ainakaan itse en sitä alkanut suo-olosuhteissa pienessä pakkasessa ja lumihangessa kokeilemaan, mutta kotimatkalla auton takapenkillä oli jo mukava selata otoksia isolta tabletin näytöltä. Toki voin ainakin kuvitella tilanteen, jossa tuo kuvien etukäteis sommittelu ja rakentaminen onnistuisi paremmin tuota laitetta hyväksi käyttäen, joten ei muuta kuin harjoittelemaan.

Mainonnan perusteella kuvien varmuuskopiointi on mahdollista suorittaa tai vapauttaa tilaa kameran muistikortilta tallentamalla valokuvia ja elokuvia mobiililaitteeseen, mutta itse en näe tätä tilan vapauttamista useinkaan järkevänä vaihtoehtona tai käyttötapauksena - tuohon varmuuskopiointiin sen sijaan kyllä näen konkreettisen tarpeen. Eli tästäkin on saatu jo minimaalisia kokemuksia käytännössä ja se osoittautui hyväksi, mikäli ei valitse liian montaa NEF-kuvaa kerralla, koska sitten sovellus alkaa mielestäni tökkiä. Tähänkin siis olisi hyvillä softahenkilöillä saumaa toteuttaa monipuolisempi sovellus asian suorittamiseksi. Sitä odotetaan siis innolla!

Yhteensopivuus: WU-1a luvataan tukevan tällä hetkellä älypuhelimissa Android-käyttöjärjestelmän versiota 2.3 tai uudempaa ja tableteissa Android-käyttöjärjestelmän versiota 3.0 tai uudempaa (itselläni on käytössä Samsungin Android Tab4 ja muistaakseni KitKat 4.4 käyttiksellä varustettuna ja se toimi siis mielestäsi hyvin). Laitteen pitäisi myös olla iOS-yhteensopiva (tätä en kokeillut).

Ohjelmistoalan testaajana minua kiinnostaaa toki laite, mutta yleensä erittäin paljon myös laitteen hallintaan tarkoitettu ohjelmisto. Tässä kyseisessä laitteessa langattoman mobiiliyhteyssovittimen apuohjelma oli ladattavissa mobiililaitteeseen maksutta Android Marketista / Play-kaupasta (Wireless Mobile Adapter Utility).

Ja laitteeseen luvataan helpot laiteohjelmapäivitykset, joten päivityksen tullessa saataville laiteohjelman pitäisi voida päivittää helposti mobiililaitteen kautta.

http://www.rajalacamera.fi/
Hinta 59 €

Päivityksiä tulee, kunhan kokemusta laitteesta karttuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti