Sivut

tiistai 30. elokuuta 2016

Kärcher SE 5.100 -tekstiilipesuri

Tällä kertaa testattavana ja kokeiltavana on Kärcherin tekstiilipesuri (Kärcher SE 5.100), joka puhdistaa näppärästi kangaspintaiset sohvat, nojatuolit, matot sekä autonistuimet ja sisäverhoilut (itse odotin kovasti tuota autonistuimien puhdistamista).
Kuva lainattu sivulta: https://www.kaercher.com/fi/home-garden/tekstiilipesuri/se-5-100-10812000.html
Painehuuhtelu ja tehokas kuivaus tarkoittaa sitä, että sen avulla kangaspinnan pitäisi jäädä raikkaan puhtaaksi ja kyllähän se pinta puhdistuukin. Kaverinkin pyysin kokeilemaan ja hänkin sai valkoiseen sohvaan melkoisen muutoksen kokeilemalla pesuria jonkin aikaa.

Tekstiilipesurin siis luvataan soveltuvan erinomaisesti mattojen, sohvien, auton verhoilun ja vaikeasti pestävien huonekalutekstiilien puhdistukseen. Tätä sitten piti itsekin kokeilla käytännössä ja vaimo ihmetteli, kun isäntä sai taas jonkinlaisen puhdistusinnostuksen (toisaalta vaimo toivoisi varmaankin, että tämä innostus säilyisi pitkän aikaa, jotta aina pysyisi paikat kunnossa, mutta katsotaan).

Itse kokeilin laitetta ensiksi vanhoihin vaaleisiin tuolinpäällisiin, joita yritin epätoivoisesti puhdistaa, mutta se ei onnistunut kunnolla. Vaikka kyllä ne päälliset vähän puhdistuivatkin, niin eivät täysin. Sitten kokeilin pestä päällisiä vertailun vuoksi pesukoneessa ja totesin, että pinttynyt lika ei lähtenyt sen enempää sielläkään, joten tekstiilipesurissa ko. ongelma ei ollut.

Mattoja pesin myös sekä isoja karvalankamattoja, että pienempiä mattoja ja eri kokoisia ja eri muotoisia. Matot kuivuivat pesun jälkeen tosi nopeasti ja niistä sai tampattua ja imuroitua irtoroskat helposti pois ja mielestäni ihan puhdasta jälkeä sain aikaiseksi. Helppoa ja mukavaakin homma oli, jos sitä nyt mukavana voi pitää. Pesin mattoja ulkona terassilla puhtaan kevytpeitteen päällä, jotta en en kastellut laminaattilattiaa sisätiloissa.

Tämän lisäksi pesin auton penkkejä ja hyvin lämpimällä ilmalla ne kuivuivat seuraavaksi päiväksi, jotta ei tarvinnut märillä housuilla olla kun autoa ajeli seuraavana päivänä. Mietin jo valmiiksi, että pitäisi varmaan laittaa aamulla autonpenkin ja takamuksen väliin pyyheliina suojaamaan perää kastumiseltä, mutta huoli oli aiheeton ja pesutulos miellytti ainakin itseä. Samalla lähti irtonaiset roskatkin pois penkeiltä. Suklaatahrat ja pölyt lähtivät helposti ja autosta tuli sisäosiltaankin jo paljon paremman näköinen, joten suosittelen kaikille muutamaan kertaan vuodessa tuollaista pesua. Tämä lienee sellainen laite, että sille on tarvetta perheessä enemmänkin. Omia olohuoneen sohvakalusteita en vielä ole ehtinyt pesemään, mutta sekin on jossakin vaiheessa kenties edessä.

Toki jotakin negatiivistakin pitäisi osata sanoa ja mietin, että tässä laitteessa se on koko. Toki koon pitää olla iso, jotta sisään mahtuu pesuainevesi ja likavesiastiat, joten se on kompomissi asioiden suhtee. Lisäksi laite pitää aika hurjaa ääntä kun on tottunut hiljaisempiin pölynimureihin kotona, mutta jos ei rivitalossa sillä kovin myöhään terassilla tai sisällä "jytyytä, niin siihenkin tottuu ja se ei laske kokonaispisteitä liikaa.

Annoin pesurin sovitusti hetkeksi koekäyttöön (ilmoitti pesevänsä sillä sohvaa ja muita kohteita) myös parhaalle ystävälleni, joka kokeili sitä myös ja jonka kokemuksista saan tietoa tässä lähiaikoina.

Laitteessa oleva painehuuhtelun pitäisi siis syväpuhdistaa tekstiilipinnat perusteellisesti ja näin ollen mainostetaan, että se tuottaa raikkaan ja puhtaan lopputuloksen ja pesuainetta käyttämällä tämä mielestäni toteutui ainakin omien kokeilujen perusteella hyvinkin.

Pesevän imurin toimintaperiaate on siis se, että laite suihkuttaa paineella vesi-pesuaineliuoksen puhdistettavaan kohteeseen ja imee veden ja lian välittömästi takaisin säiliöön. Kohteen pinta on siis heti puhdas ja se kuivuu erittäin nopeasti, kuten jo aikaisemmin mainitsinkin. Tämä edesauttaa siivoamista ja pintojen pesemisiä.

Laitteeseen soveltuvat pesuainetabletit ja nestemäinen pesuaine on molemmat hyviä ja olen positiivisesti yllättynyt. Pitää vaan hankkia ko. pesuaineita lisää lähiaikoina jos ja kun innostuu enemmänkin siivoilemaan.

Laitteen pesusuuttimen pesuveden voimakkuutta ei pystynyt säätämään suuttimesta, joten mietin, että se lienee kehitysehdotukseni tälle laitteelle.

Lisäksi auton selkänojien peseminen vaati harjoittelua, koska väärässä asennossa oleva suutin ei imenyt kaikkea vettä pois, vaan vesi pääsi valumaan pystysuoraa pintaa alaspäin - tämä on luonnollista ja tietenkin insinöörinäkin ymmärrän, että vaakapintojen peseminen onkin helpompaa, mutta kun aikansa opetteli niksit ja sopivat pesuasennot, niin alkoi se autonpenkkienkin peseminen luonnistua paremmin.

Varusteiden säilytyspaikkojen suhteen olisin toivonut muista Kärcherin laitteista esim. painepesureista tuttuja kaikkien välineiden parempaa sijoittelutekniikkaa, mutta tämäkin oli ihan riittävällä tasolla. Itse tuollaisen kokoisen laitteen säilyttämisen suhteen pitäisi miettiä säilytysratkaisuja uudelleen, koska kookkaana laitteena sen sijoittaminen imurikaappiin voi olla työn ja tuskan takana, mutta eiköhän käytäntö paljasta myöhemmin sen, miten tuollaisen säilytys saadaan ratkaistua kaikkia (koko perhettä) miellyttävällä tavalla.

Laitteen ominaisuudet:
  • Laakasuodatin mahdollistaa kuiva- tai märkäimuroinnin ilman suodattimen vaihtoa
  • Kalustesuutin huonekaluverhoilun ja auton istuimien tehokkaaseen ja nopeaan puhdistamiseen
Tekniset tiedot (netistä ja ohjekirjasta poimittua):
  • Alipaine (mbar) 210 / 21
  • Ilman läpivirtaus (l/s) 70
  • Puhdas/likainen vesisäiliö (l) 4 / 4
  • Ottoteho turbiini/pumppu (W) 1400 / 40
  • Suihkutusmäärä (l/min) 1
  • Suihkutuspaine (bar) 1
  • Virtajohto (m) 5
  • Työleveys (mm) 230
  • Jännite (V) 220 - 240
  • Taajuus (Hz) 50 - 60
  • Paino (Ilman varusteita) (kg) 7,4
  • Mitat (p x l x k) (mm) 411 x 320 x 463
Varustelu (lähde markkinointimateriaali):
  • Painehuuhteluletku, 2 m, 35 mm
  • Painehuuhteluputket, 2 kpl, 0.5 m, 35 mm
  • Painehuuhelusuutin ja adapteri koville pinnoille
  • Rakosuutin
  • Kalustesuutin
  • Suodatinpussi, paperi, 1 kpl
  • Laakasuodatin
  • RM 519 mattojenpuhdistusaine
  • Manuaalinen suodattimen ravistus
  • Säilytyspaikat varusteille
  • 2 in 1, integroitu paine- ja imuletku
Oma mielipide:
  • Omasta mielestäni laite on iso, mutta tehokas ja lunastaa paikkansa perheen tulevien välineiden joukossa. 
  • Isäntäkin saa onnistumisenelämyksiä ja näkee työnsä tuloksia välittömästi kun pääsee käyttämään tuollaista laitetta kotona asioiden puhdistamiseen ja mm. auton penkkien puhdistamiseen.
  • Itsellä laite olisi hyvä olla tulevaisuutta silmällä pitäen, mutta hankintahinta ja koko voinee siirtää ostoksen hamaan tulevaisuuteen.
  • Laitteen käytön jälkeen on tärkeää antaa sen kuivua kunnolla, koska muuten se alkaa haisemaan ikävästi.
  • Laitetta pihalla tai sisällä käytettäessä ja sen ollessa täynnä sen siirtäminen kannattaa tehdä varovaisesti, koska muuten vettä loiskuu laitteen sisään, joskin tämä ei mitään haittaa, mutta tyhjennettäessä ja puhdistettaessa se on ikävä. Ilmeisesti astiat ovat sen verran pienet, että niiden täyteen laittaminen aikaansaa tämän loiskumisvaaran. 
  • Laitteessa saisi myös olla vielä jonkinlainen eri kokoinen ja/tai eri imukulmalla varustettu tekstiilisuutin, koska nykyisen pienemmän suuttimen kulman takia ergonomista imu/pesuasentoa oli ainakin autonpenkkejä ja nojatuoleja sekä sohvaa puhdistettaessa hankala löytää.
  • Pääsääntöisesti kuitenkin laite lunasti odotukset ja sitä oli miellyttävä käyttää. 
  • Kehitysehdotuksinani olisi varmaankin jonkinlainen "Kuivaustila", jossa laitteen saisi siten hienosti hieman auki, jotta voisi laitteen käytön jälkeen hienosti saada kuivattua myös sisältä. Lisäksi mukana saisi seurata tarkemmat kirjalliset käyttöohjeet (ne olisivat olleet hyväksi tämän laitteen tutustumisen ja sillä harjoittelun yhteydessä).
  • Pesin muutamien autojen penkit / sisäosia laitteella tässä taannoin ja olin todella tyytyväinen. Vaikka syksyn kylmänkalseat ilmat olivat jo saapuneet, niin laitteella saa penkit sen verran kuiviksi, että ne tulivat kuiviksi yös aikana eikä aamulla enää takapuoli kostunut sen takia, että illalla oli suorittanut auton sisäpesun. Olen ollut siis laitteeseen enemmän kuin tyytyväinen. 






Lisää kuvia ja videotakin tulee kunhan saan niitä koostettua.


1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen postaus. Me aikoinaan harkitsimme tekstiilipesurin hankkimista, mutta se lopulta unohtui. Meillä on kyllä paljon tekstiileitä, jotka pesua vaatisivat. Huonekalut ovat kuitenkin aivan hyvässä kunnossa, mutta esimerkiksi mattoja löytyy. Voi olla, että etsin ammattilaisen jolta hoituisi tekstiilipesu. Meidän pesukone on myös todella pieni, eli sitä ei voi käyttää suurempiin tekstiileihin. https://www.pesulasanikaarina.fi/palvelut

    VastaaPoista