Sivut

keskiviikko 23. marraskuuta 2016

OBDII ELM327 - Bluetooth adapteri V1.5

OBDII ELM327 - Bluetooth adapterin avulla pystyy lukemaan ajoneuvon vikakoodit. Lisäksi sillä pystyy tekemään diagnoosin kätevästi Android puhelimella tai tabletilla. Laite itsessään kiinnitetään OBDII-liittimeen, joka pitää löytää autosta ja sen jälkeen se paritetaan esim. tabletin kanssa kanssa langattomasti.

Tämän jälkeen Play-kaupasta ladatulla softalla pystyy tarkastelemaan vikakoodeja jne. Itse käytin sitä taannoin kun diagnosoin vanhan Opelini käymisongelmia ja sain selvyyden asiaan. Oma osaamiseni ei kuitenkaan tällä kertaa riittänyt, joten vein auton valtuutettuun alan huoltoliikkeeseen ja siellä ongelma korjaantui luontevasti.

Tuote sopii yhteen mm. Google Playstä saatavan Torguen ja OBD AutoDoctorin kanssa, joista on ilmaisetkin versiot olemassa, mutta tarkempaa tutkimusta asiaan liittyvistä softista en enättänyt tekemään. Minulle kun riitti, että sain vikakoodin selville ja sain netistä hankittua tietoa vikakoodin alkuperästä ja sitä kautta sain vahvistuksen ajatukselle, että auto on syytä viedä "ammattiauttajalle".

Hinta OBDII ELM327 - Bluetooth -laitteelle oli taannoin Piirla Oy:n verkkokaupasta tilattuna 15.32 € (veroton) + postituskulut. Toimitus oli nopeaa ja sujuvaa. Tilauksesta on tosin jo kauan aikaa ja laite oli paketissa pitkään, kunnes tarve konkretisoitui eräällä työmatkalla muutamia viikkoja sitten ja sen jälkeen ajattelin kirjoittaa tämän pienen postauksen tähän aiheeseen liittyen.

Laite sopii paritettavaksi myös tietokoneeseen, jossa on Windowsin käyttöjärjestelmä, mutta tätä en ole vielä kokeillut, koska tabletin kuljettaminen mukana ja siirtäminen autoon on helpompaa kuin esimerkiksi kannettavan tietokoneen.

Omat mielipiteet laitteesta:
  • Laitteen liittäminen Bluetoothin kautta Android Tabin kanssa ei onnistunut heti alkuunsa, mutta loppujen lopuksi muutaman kerran kokeiltuani asia alkoi toimia (laitteen parittaminen ei hyväksynyt salasanaa, mutta laitteiden/softien muutaman kerran buuttaaminen ilmeisesti auttoi asiaa tai sitten yksinkertainen asia, että kirjoitti salasanan oikein sille varattuun ruutuun).
  • Tuotteen kanssa kokeilemistani sovelluksista ei yksikään heti vastannut odotuksiani. Eräs sovellus (Torgue) näytti vaan muutamia tietoja ilmaisesssa versiossaan ja Pro-version ostamalla olisi saanut enemmän tietoa näkyviin. En vielä hankkinut Pro-versiota, mutta 3,55 € hinta ei liene kynnyskysymys softasta, jos sillä saa Play-kaupassa mainostetun videon mukaisia ominaisuuksia Android-puhelimensa näytölle. 
  • Sovellukset lienee monasti tehty Android-puhelimille, koska ison tabin näytöllä mm. tuon Torguen näyttämät tiedot olivat aika pieneksi konfattuja, tai sitten en vain vielä osannut niitä säätää. 
  • Mielestäni tuollaisella maksullisella versiollakin pitäisi olla muutaman päivän / vaikka yhden kuukauden kokeilujakso, jotta voisi koeponnistaa sen, että kannattaako ko. versio hankkia.
  • Opelissa (vm. 2005) tuo ainakin siis toimii perusasetuksilla yms. Sitä en tosin tiedä paljonko se kuluttaa virtaa, jos sen jättäisi pysyvästi tuonne OBDII-liittimeen kytketyksi, koska ainakin ledi siellä laitteen sisällä valaisee. Asiaa pitänee siis tutkia ja samalla miettiä olisiko jokin halpa Android-puhelin riittävä tuollaiseksi autoon pysyvästi sijoitettavaksi näyttötauluksi.
  • Vikakoodien lukemisessa (testattu yhden kerran yhden vikakoodin kanssa) se antoi viasta lisätietoa ja asia eteni. Laite siis säästi oman hintansa takaisin heti sen ensimmäisen oikean tarvitsemisen aikana ja helpotti elämääni paljon tuolla kertaa.
- Pasi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti