Sivut

torstai 18. helmikuuta 2016

Tee Se Itse -valopöytä (kokeilu)

Tee Se Itse -projekti (valopöytä) 

Kokeilin tällä kertaa tarpeen konkretisoiduttua ja valopöytien hintoja tutkiessani tehdä itse kokeeksi itselleni sellaisen. Prototyyppi oli toimiva, mutta aika karu kuitenkin. Toisaalta onhan tekijänsäkin tällainen, joten samaa sarjaa ollaa. Jos sitten joskus saisi tehtyä uuden ja paremman kun en ensin testannut tätä ja kerännyt kokemuksia ja miettinyt käytännössä, miten sitä voisi parantaa.

Suunnittelulähtökohtina oli se, että runko pitäisi saada helposti kasaan, jotta sen kuljettaminen ja säilyttäminen olisi mahdollista. Tämän takia päädyin suunnittelemaan saranoilla toimivan kokoontaittamisen. Tämä toteutus säästäisi sitten aikaa ja vaivaa ja tilaa myöhemmässä käytön vaiheessa tai niin ainakin alussa suunnittelin.

Tämä oli aluksi raaka kokeilu ja sen yhteydessä jouduin tekemään paljon kompromisseja, mutta sain koeponnistettua tapaa ja perusjuttuja, jotka siis osoittautuivat suhteellisen toimiviksi. Seuraavaksi pitänee joskus ehtiä vähän korjailemaan suunnittelussa tulleita virheitä ja parantelemaan konseptia.

Tässä yksi kuva tekeleestä:
Periaatekuva puurunkoisesta kokonaisuudesta

Tarkempaa tietoa rakennelmasta:
  • Läpiammuttavana levynä toimii Bauhausista saatava 3mm paksu Extrupor-levy ja sen alla on 50x75 cm kokoinen 5mm paksu ja väritön Polykarbonaatti-levy (pleksi).
  • Runko on osaltaan 30 x 30 mm:n höylättyä puutavaraa ja osaltaan 20 x 20 mm:n höylättyä listaa.
  • Muutama nivel-sarana ja pieniä puuruuveja.
  • yms. kotoa löytyviä juttuja.
Omia mietteitä tästä D.I.Y -projektista:
  • Haastavaakin tämä oli, mutta mukavaa vaihtelua ja pikaisella kokeilulla pöytä lunasti paikkansa lisävälineenä näissä esineiden "syväys-jutuissa". 
  • Plussaa annan itselleni siitä, että laitteesta tuli kokoontaitettava saranatoteutuksen ansiosta.
  • Kehittämistäkin huomasin ja tekemiseen liittyven oli vähän haasteita, koska mm. pylväsporakoneeni on kaverilla lainassa ;) - seuraavaa juttua rakentamaan alkaessa rakennuspaikka ja välineet pitäisi saattaa parempaan kuntoon. 
  • Hankkimani lisävalaistus (juttua tässä blogissa edellisissä kirjoituksissa) eli manuaalisalamat pystyn kiinnittämään sopivasti vaakarimoihin tai sitten valaisinjalustalle valopöydän taakse (jos takaan on riittävästi tilaa huoneessa, jossa kuvataan).
Tästä on hyvä jatkaa suunnittelua ja kokeilemista kevättä kohti mentäessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti