Sivut

keskiviikko 20. elokuuta 2014

HUBSAN H107D X4 FPV MINI QUADCOPTER -multikopteri "Sehän lentää!"

Nyt sain testiin mielenkiintoisen pienen laitteen, nimittäin HUBSAN H107D FPV MINI QUADCOPTERIN.

"Sehän lentää"!

Posti toi paketin. Paketista avaamisen jälkeen minun piti heti ensitöikseen lukea käyttöohjeita sen verran, että osaisin laittaa laitteen 10g painavan LiPo-akun mahdollisimman pian lataukseen (lataantuu esim.tietokoneen USB:n liittimestä saatavan virran kautta). Tämä oli tärkeää siksi, että näin toimien pääsisin nopeammin itse asiaan eli lennättämään laitetta sitä "ensimmäistä kertaa" mahdollisimman nopeasti.


Tuon 3,7V:n akun lataaminen kun kesti jonkin aikaa, niin ehti tämäkin insinööri tällä kertaa tutustua "rauhassa" Lontoon-murteella kirjoitettuun käyttöohjeeseen - onneksi tutustuin, koska se hieman auttoi myöhemmässä vaiheessa tuolla laitteella lentelyä (sitä tosin en tuossa vaiheessa vielä tiennyt, mutta se tuli konkreettisesti ilmi tuon ensimmäisen illan aikana).

Akun lataamisen jälkeen oli vuorossa ensimmäinen lentoyritys (ja nimenomaan "yritys" tuo olikin, koska yritykseksi se jäi) - mutta tämän "insinörtin" silmät se kyllä sai kiilumaan näin 36-vuotiaanakin vielä. Paluu lapsuuteen tai teiniksi tapahtui aivan välittömästi laitteen hörähtäessä käyntiin ja kimeän vinkunan voimistuessa - kun neljä pienen pientä moottoria pyöritti neljää propellia/potkuria (kahta valkoista ja kahta punaista) ja sitten se tapahtui...lattiasta irtaantuminen...voi tuota ilon hetkeä...ei voi sanoin kuvitella sitä tunnetta, se pitää itse kokea. Silmät ymmyrkäisinä - lautasen kokoisina seuraten mies täynnä intoa ja odotusta...kops, auts..eihän se tuonne voi mennä...apua mitä tapahtui...osaaminen oli aluksi aivan hukassa...mitä ihmettä...eihän tämä voi olla näin vaikeata - on se...kunnes sitten pikku hiljaa alkoi tuntumaa saamaan. Joskin yhdellä akulla lentoaika ei kovin pitkä ole, joten jälleen akku lataukseen ja lukemaan ohjeita. Samalla mietin, että mistähän sitä saisi lisäakkuja halvalla ja nopeasti ;)

Laitteessa on FPV First Person View eli laitteen tuottamaa videokuvaa (joka tosin on aika pienellä resoluutiolla) näkee langattomasti siirrettynä laitteen ohjaimen näytöltä, mutta ainakaan allekirjoittaneella ensimäisien lentokertojen aikana ei tuon näytön avulla voinut ajatellakaan lentävänsä, mutta niinhän lukee jo käyttöohjeessakin...itsellä oli täysi työ seurata laitetta muuten. Onneksi kuvan saa tallennettua AVI-muotoon MikroSDHC-kortille lähettimessä. Lisäksi oli hyvä, että laitteessa on aloittelijan moodi ja sitten myöhempää "taitolentoa" ja sen harjoittelemista silmällä pitäen expert-moodi...sitä tosin en ole vielä uskaltanut edes haaveilla kokeilevani - ehkä sitten joskus tulevaisuudessa.

Illan aikana laitteen sain muutaman kerran ajettua puuhun ja kerran jouduin kiipeämään sitä hakemaankin. Samalla huomasin, että sivutuuli vaikutta tuohon 52 grammaa painavaan lentävään laitteeseen paljon ulkona lentäessä ja siksi suosittelenkin lentoharjoitusten aloittamista sisätiloissa.

Pimeä kun alkoi tulla ulkona, niin kaivoin tehokkaan otsalampun esille ja sen valossa läheisellä hiekkakentällä kokeilin lentämistä muutamaankin otteeseen ja siellä "laskeuduin" ruoholle ja hiekalle välillä aika kovaa, jos nyt laskeutumisesta voidaan tässä yhteydessä puhua...pikemminkin ehkä pakkolaskusta tai hätälaskuista...joten oli hyvä, että lentoharjoittelu lähtee liikkeelle tälläisellä pienellä kestävällä laitteella ja turvallisessa paikassa. Eli lukekaa ohjeet ensin läpi ja uskokaa, että julkiselle paikalle ei kannata mennä itseään ensimmäiseksi nolaamaan...tuulisella ja sateisella ilmalla ei kannata tai saa lentää (ainakaan aluksi) lainkaan ja autoja ja ihmisiä tulee varoa.

Huomasin ensikertalaisena myös, että tuollainen mini-multikopteri peruslaitteena on hyvä tapa aloittaa lennätysharrastus, koska laite on suhteellisen pieni, kevyt ja kestävä (ainakin toistaiseksi on kestänyt hätälaskeutumisetkin) ja vasta sitten kun saa enemmän lentokokemusta niin voisi siirtyä niihin isompiin "vehkeisiin". No aika näyttää, miten harrastus jatkuu!

Tämän jutun yhteydessä muutama nopeasti puhelimen kameralla ottamani kuva asiaa selkeyttämään.

Lisää tekstiä toki on aiheesta tulossa, kunhan ensin saadaan noita tärkeitä lentominuutteja ja kokemusta näistä perusasioista, joista sitten voisi tänne enemmänkin kirjoittaa.




HUBSANin edustaja on antanut tämän H107D FPV MINI QUADCOPTER (X4) -multikopterin veloituksetta blogikirjoittajalle. Kaikki tekstissä esitetyt kommentit ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.


Päivitys 22.8.2014
Lapset ovat olleet myöskin innoissaan päästessään katselemaan kun isä "lentää" tuolla mini-multikopterilla ja hauskinta tietenkin on kun isä joskus epäonnistuu ja lentää vahingossa esim. puskaan tai puuhun. Joskin muutaman harjoituskerran jälkeen on saanut sen verran kokemusta, että "hätälaskeutumisia" ei ole tullut ainakaan ihan niin usein. Mistään huippupilotista ei vielä voida puhua pitkään aikaan ja uutteraa harjoittelua pitää jatkaa aina kun on pieni hetki aikaa, mutta sanotaanhan niin, että harjoitus tekee mestarin (toivottavasti tässäkin tapauksessa). Laitteen Expert-lentotila ja Flippien mahdollistava tila saavat vielä odottaa toistaiseksi, kun nyt ensin yrittäisi harjoitella pitämään tuon laitteen edes ilmassa hieman kauemman, jotta voisi sitten myöhemmin jatkaa haastavempiin kuvioihin. Eri ilmansuuntiin lentäminen kun sekin on aluksi hieman hankalaaa, ennenkuin aivot tottuvat erilaisiin tilanteisiin ja rauhallisiin liikkeisiin...paniikki ei ole hyväksi, koska silloin vääntää vipua liikaa ja yleensä se on väärään suuntaan (riippuu laitteen nokan suunnasta), jolloin ongelmat vain lisääntyvät ja tulee niitä hups-efektejä ja maahansyöksyjä (joskin ei kai niiltä näin harjoitusvaiheessa voi välttyäkään). Hieno laite aloittelijalle ja harrastukseen tutustujalle.

Hankintalistaan piti laittaa heti ainakin toinen akku (jotta lataamisen jälkeen lentoaika tuplaantuisi), koska kun innostuu harjoittelemaan, niin lentoaika on suhteellisen lyhyt ja taas pitää akkua ladata. Muutamalla lisäakulla voisi asiaan saada parannusta.

Laitteen videotallennetta voi katsoa 4,3":n LCD-näytöltä (olen käyttänyt 8 Gb ja 16GB MikroSDHC-kortteja), mutta kun AVI-videon yrittää siirtää tietokoneelle katsottvaksi se ei ole onnistunut toistaiseksi ilman ongelmia. Asiaa pitää selvittää, onko tämä normaalia vai johtuuko jotenkin tästä "insinörtistä" itsestään.

Päivitys 27.8.2014
Postista hain eilen itse tilaamani kaksi vara-akkua laitteeseen (LiPo-akkuja), joten täyteen ladattuina noiden akkujen avulla laitteen lentoaika kolminkertaistui heti kättelyssä ja se toivottavasti aikaansaa positiivista lentotaitojen kehittymistä tulevina viikkoina. Seuraava hankinta lienee sellainen laturi, jolla voisi ladata useampaa LiPo-akkua samaan aikaan, koska nyt on eräs ongelma akkujen lataaminen käytön jälkeen (se kun pitää tehdä kaikille akuille erikseen).

Päivitys 24.9.2014
Menneellä viikkoa sain postissa kaksi 500 mAh lisäakkua, joten lentoajat lisääntyivät jälleen ja vaikka viime postauksen jälkeen olen itselleni saanutkin Walkeran isomman multikopterin, niin lentäminen Hubsanilla jatkuu, koska sillä pystyy kikkailemaan sisätiloissa ja erilaisissa paikoissa kuin tuolla isommalla ja lentokokemusta saa silläkin hienosti.

Päivitys 1.10.2014
Isomman multikopterin saamisen jälkeen Hubsanin lennättäminen on hieman vähentynyt, mutta uudelleen totesin sen asian minkä aikoinaan jo Hubsanin  saamisen yhteydessä huomasin, että se on erittäin hyvä harjoituskopteriksi. Lennätin Hubsania malliksi serkuilleni heidän käydessään kahvilla ja se oli mukavaa, koska pystyin sisällä lennättämään ja näyttämään, kuinka olen asiaa oppinut. Mielestäni on hyvä, että on sekä pieni, että isompi kopteri olemassa, koska silloin pystyy lennätysharjoittelusta tekemään monipuolisempaa. Hyvä Hubsan!

Päivitys 7.11.2014
Pitkään en ole tätä Hubsan-kohdetta päivittänyt, mutta se kerrottakoon tässä vaiheessa, että edellisen päivityksen jälkeen minulla oli työporukan kanssa saunailta, johon otin Hubsanin mukaan ja sillä oli mukava kokeilla suuremmalla porukalla lennättämistä. Saivat muutkin halutessaan vähän kokeilla ko. laitetta käytännössä. Aika kaikenkirjavia kokeilijoita taitojen suhteen olikin. Osa lennätti laitetta suvereenisti ja osa panikoiden, mutta kaikki kokeilijat kuitenkin ilmaan laitteen saivat ja hauskaa oli - se on pääasia! Hieno laite pieneen harrastelulennätykseen yms.

Päivitys 22.11.2014
Pitkästä aikaa lentelin kaikki viisi akkua lauantaina olohuoneessa ja jälleen oli mukava huomata, että Hubsanilla ja Walkeralla harjoittelusta on oppinutkin pikkuhiljaa jotakin. Sain harjoiteltua pöydälle laskeutumisia ja erilaisissa tilanteissa lennättämistä. Tosiasia on kuitenkin vielä se, että jos laitteen nokan kääntää itseensä päinä tai muualle kuin itsestä poispäin, niin monesti orientaatio on hukassa ja kääntää ohjausvipuja aina ensin väärään suuntaan. Tämä aiheuttaa törmäämisiä tai tahattomia tippumisia ainakin silloin, jos lennätetään laitetta nopeasti. Hieno pieni sisälennätykseen soveltuva laite tuo Hubsan kuitenkin on. Sillä saa sitä toivottua harjoitusta, jotta olisi sitten parempi Walkerankin lennättämisessä. Nimimerkillä: "Hyviä lennätysilmoja ulos odotellen".

Päivityksiä tulee jatkossakin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti