Sivut

perjantai 6. syyskuuta 2019

ROV testaus eli underwaterdronet pienessä testissä

ROV testausta tähän väliin eli sain maahantuojilta ja valmistajilta muutaman underwaterdronen itselleni testattavaksi ja pitihän niitä käyttää Nokialla Edenissä  kirkkaissa vesissä ja sitten mm. Pyhäjärvessä, Siurossa, Kaukajärvessä ja Haverin kultakaivoksessa, jne. ja hauskaahan tällainen oli, vaikka aikaa siihen sai kulumaan paljon, kukin tekee sitä mitä osaa ja/tai mistä on kiinnostunut ja silloin ei omia työtunteja lasketa ;)

Maisemaa pinnan alta.


Miten tähän päädyttiin - onkin hyvä kysymys, mutta suhteet tuotteiden maahantuojien edustajiin auttavat tässä harrastuksessa, jos oma lompakko ei ole riittävän paksu.

Vapepa-sukeltajat olivat muun muassa kiinnostuneita asiasta ja siksi päädyinkin heille noita kokemuksiani ja laitteita esittelemään ja lisää esittelyjä kenties on tulossa, jos saan vielä uudelleen tai lisää erilaisia laitteita testiin. Potentiaalisia asiakkaita kun kuitenkin nuo Vapepa-sukeltajat ovat, joten maahantuojat ja valmistajat ymmärtävät kenties tämän eli WinWin-tilanne kaikin puolin ja pääsen testaamaan noita laitteita ammattilaisten kanssa autenttisissa olosuhteissa.



Haverin laiturin rappuset pinnan alta ROV-laitteella (GladiusMini) kuvattuina.

Kaivoksissa on monesti vesi paljon kirkkaampaa, kuin mutapohjaisissa järvissä.

Sukeltajia Haverin kultakaivoksessa.

Tekeekö laitteilla mitään - se riippuu paljon siitä mitä on tavoitteissa tehdä, mutta molemmissa laitteissa, niin PowerRay:ssä kuin GladiusMinissä on hyviä ja huonoja puolia, joten olenkin sanonut monelle, että niiden parheiden puolien yhdistäminen aikaansaisi jo moneen käyttöön soveltuvan "huippumallin" kuluttajahintaluokassa.

Suomessa vedet ovat monesti paljon sameampia kuin ulkomailla kirkkaissa laguuneissa, muta kyllähän täälläkin mielenkiintoisia eliöitä ja paikkoja tuollaisella pääsee katselemaan sellaisesta kulmasta, josta ei ennen ole kuin haaveillut. Muutamia kuvia ja videokoosteita asiaa selventääkseni on tässä postauksessa mukana.



Tabletti pitää olla olemassa tai se pitää hankkia erikseen (yhteensopiva puelinkin käy, mutta tabletin isommalta ruudulta kuvan seuraaminen on helpompaa).

Laitteiden pinnan yläpuolella olevat osat kuten WLAN-tukiasema ei kestä vettä (ainakaan upottamista veteen), joten se lienee omasta mielestäni kohde, johon valmistajien kannattaisi kiinnittää suunnittelussa ja tulevissa päivityksissä huomiota.


Lisäksi jos laitteen sisään sattuu menemään hiekkaa tms. niin sen helpompi puhdistaminen sisältä, jonkun huuhteluaukkojen avulla/kautta, voisi olla varteenotettava asia, vaikka kyllä ainakin GladiusMinin kotelon saa itse avattua (12 ruuvia) ja suljettua "siististi" uudelleen. Kotelon sisällä oleva "äly" ja kamera sekä akku ovatkin ympättynä metalliputkeen turvallisesti eli sitä ei kannata alkaa availemaan, mutta sisään menneet hiekanjyvät saa kyllä poistettua. Tämä putkeen ymppääminen on tehty varmaan esimerkiksi siksi, että laite kestää aina 100 m:n sukeltamisen (valmistajan ilmoittama maksimisukellussyvyys). Maksimisyvyys riittänee pääasiassa Suomen olosuhteissa kaikenlaiseen toimintaan.

Lisää kommentteja ja kuvia ja kenties kokemuksia tulee tälle sivustolle, kunhan niitä vain ehdin koostamaan ja kuvankaappauksia videomateriaalista ottamaan, mutta tästä on hyvä ponnistaa eteenpäin.

Osa kuvista on siis Haverista Ylöjärveltä, jonne ei pääse kuin erityistilanteissa ja erityissopimuksilla.
Testattujen laitteiden hintaluokka on noi 1500 - 1600 euroa peruslähtökohtaisesti ja eri ominaisuuksilla varustettuja malleja on ainakin PowerVisionilla. Osalta valmistajista on tulossa uusia malleja tulevaiduudessa ja siksi onkin nyt hyvä, jos saan itsekin vietyä kokemuksia eteenpäin, jos niiden avulla tuleviin malleihin voisi vaikuttaa parantavasti, kun kerran joskus voi olla itse loppukäyttäjänä tällaisella laitteella esim. Vapepa-jutuissa.

GladiusMini-laitteessa on kompassisuunta näkyvillä tabletissa, jolla sitä ohjataan eli softaan on toeteutettu sukellusta helpottavia ja etenkin sellaisia asioita, joiden avulla tietää vähän paremmin, missä ko. laite kulloinkin liikkuu veden alla.

PowerVisionin laitteessa on sonar eli kaikuluotain, joka olisi toisessakin hyvä olla olemassa etsintöjä silmällä pitäen. Tosin tuo olemassa oleva kaikuluotain ei minua vielä vakuuttanut.

Tiedostojen helpompi siirtäminen molemmissa laitteissa on kehityksen arvoinen asia. Toivon mukaan tämä korjaantuu tulevaisuudessa.

Lisäksi tuon WLAN-lähettimen/tukiaseman vesitiiviys olisi ensiarvoisen tärkeää.

Laitteen hallinta vaatii harjoittelua, mutta mm. GladiusMini viiden moottorinsa ansiosta on paremin ja tarkemmin hallittava ja sopinee siis tutkimistehtäviin peremmin.

Kaapelikelaan olisi hyvä keksiä jokin muu ratkaisu ja tee se itse -miehenä aloin jo suunnitella siihen moottoroitua ja helpompaa toteutustapaa. Se voisi olla varakelalla, jotta tuo laatikossa kulkeva olisi mukana helposti ja isompi kelasysteemi olisi sitten mukana laukun ulkopuolella.

Laukku on molemmissa hyvä (toisessa reppumallinen ja toisessa salkkumallinen).

PowrVisionin muuntajalla voi ladata kaikki välineet kerralla, mutta Gladiuksessa pitää vuorotella, joten ylimääräinen laturi kuuluisi ostoslistaan jos tuo olisi oma.

Kaapelit kun vähän kelluu, niin ohi ajavat moottoriveneet ja melojat ovat kohderyhmä, joita pitää osata varoa.

Softallisesti toteutettavia ajokuvioita voisi myös olla olemassa, jotta se helpottaisi gridi-etsintää ja/tai muita manööverejä sukelluksen aikana. Joissakin kilpailijoiden malleissa tällaisia ominaisuuksiakin jo on. Kehitys kehittyy ja on hienoa seurata miten ja mihin nämäkin jutut kehittyvät lähitulevaisuudessa. Mielelläni olen mukana kehittämässä tällaisia eteenpäin, jos ei muuten, niin loppukäyttäjäkommentoijana ja asioihin tutustumalla.

Syksyisin terveisin monessa mukana oleva vapaaehtoinen toimija Pasi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti