Sivut

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Sorin Sirkus 2016 joulushow "Enigma"


Nyt paneudun hieman omasta näkökulmasta Sorin Sirkus 2016 joulushow "Enigma" asiaan eli seuraava blogiteksti on enemmän oman tunteen ja fiiliksen auki kirjoittamista ja kokemuksen aikaansaamaa vuodatusta, kuin teknisiin asioihin pureutuvaa juttua. Toki teknisistä asioista tässäkin omalla tavallaan puhutaan.


Tämä Sorin Sirkuksen joulushow vuonna 2016 kun ylitti sen kynnyksen ja ne kriteerit, jotka olen asettanut niille asioille, joista haluan tänne kirjoittaa, niin se mielestäni sopi tähän genreen hyvin ja siitä siis enemmän seuraavassa.

Kävimme nyt jo perinteeksi muodostuneesti totuttuun tapaamme katsomassa tänäkin vuonna Sorin Sirkuksen joulunäytöstä ja tällä kertaa esitys oli nimeltään “Enigma”.

Ja jos voi sanoa olleensa yllättynyt, niin jälleen olimme iloisesti yllättyneitä ja Sirkuslaiset lunastivat jälleen ennakko-odotukset ja nekin moninkertaisesti. Toki tämä oli odotettavissa viimevuotisten esitysten perusteella, mutta ainahan sitä voi jotakin yllättävää sattua ;)

Selvyyden vuoksi mainittakoon, että Sorin Sirkukselta on aina ollut lupa odottaaa paljon ja olen monesti miettinyt, kuten esimerkiksi viime vuotisen esityksen jälkeen, että nyt oli sellainen esitys, että siitä on hankalaa enää parantaa, mutta kuinkas kävikään...tälläkin kertaa esitys nousi siivilleen ja oli odotuksen arvoinen!

Mitäs hyvää tai ylipäätään siis jäi minun mieleeni tuosta spektaakkelimaisesta esityksestä.




Se tunnelma ja saumaton yhteistyö esiintyjien välillä, joka huokui esityksestä. Lisäksi fiilis, joka oli alusta alkaen katossa ja ne karismaattiset esiintyjät siellä suurella lavalla...pienet nuoret, jotka täyttivät suuren lavan pelkällä olemassaolollaan!

Pitää mainita myös ne tehosteet eli yleensä on niin, että jos tehosteet toimivat hyvin, niin siitä ei useinkaan edes noteerata, vaikka se vaikuttaa asiaan monesti niin plajon, että ilman niitä esitys ei ole mitään. Itse aikoinaan tehostehommissakin harrastajateatterissa pyörineenä haluankin antaa positiivista palautetta ja erityismaininnan myös niistä Sorin Sirkuksen toimijoille.

Yleisön ottaminen huomioon koko vierailun ajan oli jälleen ensiluokkaista. Ihan jo sieltä parkkipaikalta alkaen eli sen ensimmäisen vastaantulleen paikannäyttäjän toimesta hänen tervehtiessään paikalle tulleita aloitti kokemuksen, joka oli kokonaisvaltainen ja positiivinen ja välitön, kuten olisi tullut sellaiseen paikkaan, jossa on ollut mukana harrastamassa jo aikaisemminkin ja sinut otettaisiin "samaan" perheeseen mukaan jo paikalle saapuessa. Asiakaspalvelun hyvyydestä olen jo aikaisempina vuosina muistanut Sorin sirkukselle antaa palautetta suoraan ja sitä kautta olen antanut ääneni kuuluville, mutta nyt halusin sen tuoda julkisemmin esille ja uskon, että se on säännöllisempää, koska se on ollut jo toistuvaa minun kohdallani. Tänäkin vuonna tuo mukava asiakaspalvelu alkoi siis jo parkkipaikalta ystävällisten paikannäyttäjien toimesta. Vaikka isolle määrälle ihmisiä tuo Sorin Sirkuksen sisääntuloaula on hieman ahdas, varsinkin poistumisen aikana, niin takkinsa sai silti takaisin narikasta todella ripeästi ja asiantuntevasti (asiakaspalvelijoita oli riittävästi ja he olivat ystävällisiä). Itse narikassa lukuisia kertoja eri paikoissa olleena tiedän, että aina se ei ole kovinkaan helppoa ja siihen nähden tämäkin asia sujui todella mallikkaasti. 

Jokaisella esiintyjällä on omia vahvuuksiaan, joita oli osattu hyödyntää hienosti esityksessä koko tarinan kerronnan ajan ja niitä oli osattu ohjauksellisesti käyttää sopivasti ja mielekkäästi vieden tarinaa eteenpäin koko ajan. Tarinankerronnallisesti asiat olivat siis loistavasti nidottu yhteen ja siitä suuri kiitos kuuluu toki työryhmälle, mutta etenkin ohjaajalle. Teos oli mielestäni erittäin onnistunut rytmillisesti, koska koko ajan ei ollut täyttä posottamista, jolloin katsojalle olisi voinut tulla "ähky", vaan esityksessä oli seesteisempiä kohtia sopivasti ja sitten oli sitä tykitystä, jota katsoja myöskin kaipaa. Valot ja äänet tukivat tarinaa ja tarinankerrontaa koko spektaakkelin ajan ja mm. noita valoja oli käytetty hirmu hyvin esityksen eteenpäinviemisessä ja tunnelman luonnissa.

Taustoja ja niiden toteutusta ei sovi unohtaa mainita, koska se oli niin mieleenpainuvaa ja erilaista ja mielettömän hienoa katsottavaa. Sen "juoksumaton" tuominen tehosteilla lavalle oli jotakin ennenkokematonta ja hienoa ja sellainen asia, joka oikeasti pitää livenä nähdä, jotta sen tunteen saa aikaiseksi. Aloimme siis perheen lasten ideasta toteutusta nimittää juoksumatoksi eli siinä oli videoprojisoinnilla ja valojen ja heijastettujen viivojen avulla tuotu eteenpäin liikkuva kolmiulotteinen maasto tummalle lavalle siten, että maasto näytti etenevän huimaa vauhtia ja kun siinä vielä suunnitellusti ja erittäin hienosti ajoitetut akrobaattiset esintyjät juoksivat ja pomppivat ja hyppivät eteen- ja taaksepäin "väistellen" maastossa olevia kuoppia ja muotoja ja välillä liukastellen ja kaatuillen edetessään ja väistellessään "esteitä" ja toisiaan, niin tunnelma oli valmis ja huippu sellainen!

Jälleen olisi tehnyt mieli hypätä mukaan "peliin".

Osasin lisäksi antaa arvoa staattisen kuvan voimalle, jonka päälle oli totetutettu lumisadetta tms., koska itsekin olen päässyt kokeilemaan viimeaikoina erilaisen video-/staattisen materiaalin tuottamista teatteriesityksen taustalle ja voin vakuuttaa, että se on taas yksi mielenkiintoinen tieteen/taiteenala, josta olen kiinnostunut, mutta joka on erittäin haastavaa omalla tavallaan! Pointsit siis taustavideoiden ja muun materiaalin tekijöille ja suunnittelijoille ja toteuttajille!

Esityksistä omasta ja perheeni mielestä yleisvaltaisesti nousi kuitenkin hyvin ajoitettu ja hienosti suunniteltu eeppisen taidokas Diabolo-esitys, joka sai katsojan kuin katsojan suu auki (huomasin itse jossakin vaiheessa pitäväni suutani auki kuin lahna kuivalla maalla ja suljin sen) tuijottamaan erilaisia taidonnäytteitä, joihin oli lisätty erilaisia siirtymiä ja yhteispeliä kolmen Diabolistin välillä. Esityksessä ku oli jotakin erilaista, uutta ja virkistävää ja hienosti taimattuja yksityiskohtia. Kaikki esitykset olivat laidasta laitaan tällaisia tarkkoja ja ajoitettuja ja toisen esiintyjän toiselle antama "backup" eli varmistus esimerkiksi tikapuunumerossa jäi jälleen mieleen ja sai herkistymään (juu tällaisen keski-ikää lähestyvän miehenköriläänkin), joten kiitos teille kaikille, teitä kaikkia tarvittiin esityksen nostamiseen sille seuraavalle tasolle, jolle se nyt nousi!

Elävä orkesteri pitää myös mainita, koska se saa esitykseen sen viimeisen silauksen, joka tekee siitä jälleen erään ylitse muiden! Kiitos siis orkesterille ja esiintyjille kaikille tasapuolisesti sitä ensimmäistä liikenteenohjaajaa ja kahvilantyöntekijää sekä käsiohjelmanmyyjää unohtamatta!

Ja tärkeä pointti piti vielä esiintyjistä ja heidän merriiteikseen mainita itsekin teatterin lavalla olleena, että kaikki lavalla olleet, vaikka eivät juuri sillä hetkellä aktiivisesti esillä olleetkaan, muistivat pitäytyä roolissaan eli eivät pudonneet roolistaan hetkeksikään, mikä oli erittäin positiivista ja kiitettävää. Koska isolla lavalla tällaisia on paljon, jotka ovat joissakin numeroissa sivustaseuraajina, tukijoina tai muussa roolissa. Eräs yksityiskohta kiinnitti huomioni ja se oli se, että yhteistyö lavahenkilöiden kesken oli opeteltua ja hienoa eli mm. raskaiden alustojen levittäminen ja toisiinsa kiinnittäminen ja niiden "purkaminen" tarrojen irrottamisesta pois siirtämisiin oli kuin tanssia ja eräänlainen "yhteistoimintaohjelmanumero" sekin, joten on hienoa, että tämäkin tehdään kunnialla ja kunnolla.

Jotakin kehitettävääkin toki löytyi.

Jotta kaikki ei olisi pelkkää ylistystä ja "suitsutusta" (vaikka minun puolestani se voitaisiin pitää niinkin), niin kriittisenä "testausinsinörttinä" halusin löytää jotakin kehitettävää ja yritin painia sen kanssa, että keksisin miten haluaisin tulevia näytöksiä kehittää. Näin kommenttien saajat voivat sitten halutessaan entisestään kehittyä. Muutaman asian sitten esityksestä keksin, jotka mielestäni kannattaa tulevina vuosina ottaa kenties huomioon.

Puutteista ja kenties tulevaisuudessa kahdesta mielestäni kehitettävästä asiasta mainitsisin ensin tuon esiintyjien replikoinnin eli pääsääntöisesti siinä olisi kehitettävää. Äänentoiston avulla sitä kenties olisi mahdollista hieman korjata ja lisäksi siihen perehtymällä ja sitä harjoittelemalla, mutta tietenkään ei kaiken tarvitse olla heti valmista näillä nuorilla potentiaalisilla esiintyjillä, vaan ompahan jotakin kehitettävääkin vielä olemassa. Ja hyvä näin!

Toisena asiana mainitsisin sen, että jotkin numerot olivat vähän turhan pitkiä ja itse tarinan jatkumista odotti enemmän kuin olisi jaksanut kyseistä numeroa katsoa ja ainakin perheiden pienimmistä tämän huomasi pienoisena levottomuutena. Tämä toki on mahdollisuus kompensoida vaihteluiden lisäämisenä ja muulla tavoin ja vaikka saman esiintyjän lyhyen lisäesiintymisen ottamisen tarinankerronnallisesti seuraavaan sopivaan paikkaan.

Kaikin puolin siis nautinnollinen ja nautittava kokonaisuus eli suosittelen! Toisaalta taitaa olla jälleen niin, että lippujen saaminen lienee aika hankalaa, koska esitys on  niin suosittu enkä yhtään ihmettele miksi! Seuraavan vuoden liput kannattaakin varmuuden vuoksi varata jo nyt ja jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, niin emme tule silloinkaan pettymään! Peruutuspaikkoja kannattaakin siis kysellä, jos haluaa esityksen nähdä!



Loppukaneettina sanoisin, että "Taitoa, tarkkuutta, tohinaa, intoa, antautumista ja osaamista - hyvä Sorin Sirkus - opettajat ja oppilaat"!

Tästä nauttimaan päässeenä on hyvä jäädä odottelemaan innolla mitä hienoa Sorin Sirkus keksiikään ensi kaudeksi (rima on asetettu jälleen hyvin korkealle, joten tavoitteita löytyy - siinä haastetta kaikille ensi kaudeksi)!


T. Pasi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti