Sivut

maanantai 9. toukokuuta 2016

Ricoh Theta S

Ricoh Theta S ja suojapussukka
Sain muutama päivä sitten yhteistyötahona toimivalta Focus Nordicilta koekäyttööni Ricoh Theta S 360-kameran (https://theta360.com/en/about/theta/s.html) ja olen sitä sitten kuljettanut mukanani mm. synttärijuhlissa, teatterilla sekä muualla, missä olen ehtinyt.

Mielenkiintoiseksi asian ja tuotteen tekee se, että tuo mainittu 360-video on nyt saanut jalansijaa ja se on uutta ja erilaista ja siten kovin kiinnostavaa. Laitteella saa erilaisia kuvia ja itse olin positiiviesti yllättynyt sen käytön helppoudesta sekä sen kuvanlaadusta mm. hämärissä olosuhteissa. Hieno kapistus kaiken kaikkiaan!

Jo paketista otettaessa laite tuntui erittäin mielenkiintoiselta ja kädessä tuote tuntui miellyttävältä ja sitä oli heti pakko päästä kokeilemaan.
Ricoh Theta S sivusta (virta-, moodi- ja WLAN-näppäimet).
Asiasta mitään sen enempää tietämättä osasin sen laittaa päälle siitä oikean reunan nappulasta ja ottaa sillä muutamia kuvia ja jopa videota. Kaikenlaiset muut ominaisuudet ja "edut" ja suunnitteluinnovaatiot alkoivat selvitä minulle vasta, kun tutustuin laitteeseen paremmin ja kahlasin internetin ihmeellisessa maailmassa ja tutkin asiaa tarkemmin.

Laite pöydällä vaakatasossa (kuva kuitenkin kääntyy automaattisesti oikein päin).
Mikrofoni-aukot laitteen päällä.
Jalustakierre sekä HDMI-liitin ja USB-liitin laitteen pohjassa.
Plussia (Ricon Theta S):
  • Laitteeseen on saatavilla ilmaisia Android- ja IOS-sovelluksia.
  • Laite on pieni ja kevyt ja "huomaamaton".
  • Laite kiinnittää paljon huomiota sivusta seuraajissa (sekä plussa, että miinus).
  • Laitteen peruskäyttö on suhteellisen helppoa ja se on helppo opastaa tottumattomallekin.
  • Juhlissa laitteella saa mielenkiintoisia ja erilaisia kuvakulmia siihen tavanomaiseen kuvaamiseen verrattuna. Eli pidän potentiaalisena hankinnan kohteena ko. tuotetta esim. omaan käyttöön.
  • Laitteessa olevaan softaan tulee aina aika ajoin uusia ohjelmistopäivityksiä.
  • Tietokoneen kanssa tuote toimii sujuvasti (Window 10).
  • Live-streemaus mahdollisuuskin laitteella on, mutta sitä en kokeillut.
Miinuksia:
  • Laitteessa on itsessään 8 Gb:n sisäinen kiinteä muisti - ei siis mahdollisuutta käyttää SD-/ tai mikro-SD-kortteja ja siten laite pitää tyhjentää tai maeteriaali siis siirtää välillä esim. tietokoneelle, joten pidempiaikaista tallentamista ei ole mahdollisuus keskytymättä tehdä. Tähän liittyy myös sisäinen ladattava virtalähde, joten senkin kestävyyttä pitää miettiä.
  • Laitteen varaustila ei näy selkeästi suoraan laitteesta, mutta Android-app:n kautta kyllä.
  • Laite on vaikea laittaa esim. pöydälle "tukevasti" makaamaan niin, että se ei keikahtaisi tai ilman, että koko ajan pelkää vaurioittavansa kalansilmälinssejä (onneksi on pehmeä suojapussi kuljetusta varten)
  • Intervallikuvausta ei saa päälle ilman älypuhelinta tms. sovellusta (käsittääkseni ainakaan lennossa ilman älylaitesovelluksen olemassaoloa sen muuttaminen on mahdotonta) ja tämä kun helpottaisi paljon sellaisten kohteiden kuvaamista, joissa kohde on tärkein eikä halua itseään kuvaan näkyviin. Liekö tulevissa softapäivityksissä tämäkin ominaisuus tai sitten seuraavissa malleissa ja versioissa.
  • Laitteeseen ei ole saatavilla ilmaista Windows Phone -sovellusta (Android- ja IOS-sovellukset kyllä).
  • Laite kiinnittää paljon huomiota sivusta seuraajissa.
  • 360-videoiden tekeminen katseltavaan muotoon on hieman työlästä ja aikaavievää, mutta onnistuu perusteet haltuunottamalla sitten suhteellisen helposti. Tosin erilaisia apuohjelmia pitää käyttää, jos videokuvamateriaalia käsitteleee ja leikkaa jollakin sellaisella ohjelmistolla, joka ei kirjoita 360-Meta-tietoja automaattisesti videomateriaaliin.
  • Kaikki puhelimet ja selaimet eivät vielä nykyisin tue 360-videota, joten sen käyttämisessä on rajoituksensa, mutta kun ne tietää ja hyväksyy ja ottaa ne huomioon, niin asian asettamat rajoituksien kanssa pystyy elämään.
  • Laitteen mukana tulleen ohjekirjan mukaan pystyy tekemään WLAN-määritykset yms. ja perustoimintaa testaamaan, mutta syvällisempi analyysi ja mm. videoiden käsittelyyn liittyvät jutut pitää opiskella verkosta. Onneksi on Youtube ja erilaiset muut foorumit sekä valmistajan kotisivut.
Ricoh Theta S pöydällä pystyssä.
Kiitos Focus Nordic:lle kun sain tuollaisen laitteen itselleni lainaksi ja kokeiltavakseni (koeponnistettavaksi, jotta tietäisin olisiko siitä konkreettista hyötyä harrastuspiireissä). Todettiin, että oli ja sitten toivotaankin, että joskus oma kuvausbudjetti antaisi mahdollisuuden hankkia tuollainen kapistus itselle pitkäaikaiseen käyttöön. Hyviä kuvauskohteita keksin jo nyt tuon koekäytön aikakan huiman paljon lisää.

Huomionarvoisena asiana pidän sitä, että uutena ja erilaisena laitteena sen tuoma lisäarvo, esimerkiksi syntymäpäiväjuhlissa, on suuri. Sillä nimittäin saa huimia ja mukaansatempaavia videoita ja still-kuvia erilaisista tilanteista esimerkiksi lahjojenjakamis- ja kakunleikkaustilaisuuksista. Sellaisia kuvakulmia, joita ei aikaisemmin tuolla tavalal ollut mahdollisuus käyttää. Sitä on jälkeenpäinkin niin kuin mukana tilaisuudessa ja se lisää "interaktiivisuutta" kuvien katselemisen aikana.

Lisätietoja (käyttökokemuksia ja mm. teknisiä tietoja, joita en tähän lähtenyt kopioimaan mistään) löytyy mm. Theta360 sivuilta.

@FocusNordicFin, #Focusnordic, #Theta360, #RicohImaging

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti