Sivut

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Kokeiltavana Yepzon

Nyt pääsin tutustumaan joksikin aikaa Yepzon paikannuspalveluun.



"Tekniikkaa rakkaimpien turvaksi" sanotaan mainoslausessa ja päätin kokeilla käytännössä millainen tuo Yepzon on.

Yepzon paikannuspalvelu. Yepzonin mainostetaan olevan maailman helppokäyttöisin paikannuslaite, ja se on suunniteltu erityisesti lapsiperheiden tarpeisiin. Itse lapsellisena mainoslause tarttuu minuun ja keksin monia kohteita, joita tällä laitteella voisi suojella.

Yepzonin ominaisuuksien takia siihen kohdistuu suuri kiinnostus myös kaikenlaisten arvokkaiden tavaroiden turvaamisessa, kuten esim. autonvuokrauksessa ja veneiden sekä moottoripyörien omistajien keskuudessa ja koska sellaisiakin on lähipiirissä, niin tuote lisää kiinostavuuttaan entistä enemmän.

Kun vielä lähipiirissä on henkilöitä, jotka työskentelevät yksin vaikeissa olosuhteissa sekä on yksinasuvia vanhuksiakin, niin lähes kaikki mainoslauseen kohdat tulee tutuiksi ja pystyy omaksumaan ja peilaamaan omaan elämään.

Tälläisten edellä mainittujen kohteiden ja esineiden seurantaan Yepzon voisi olla siis avuksi ja näiden kohteiden paikan varmistamiseen on kehittänyt Yepzon tuon mielenkiintoisen menetelmän.

Yepzonia ei tarvitse ladata päivittäin, sillä se ei lähetä virtaa nopeasti kuluttavaa jatkuvaa paikkatietoa.

Suurimman osan ajasta Yepzon on lepotilassa ja tarkistaa välillä Yepzon Sky -pilvipalvelusta, oletko lähettänyt paikkatietopyynnön puhelimestasi.

Asetuksista voi helposti vaihtaa haluamaansa tilanteen tarkasteluajankohtaan aina tilanteen mukaan. Itse tähän tilanteeseen ideoin sellaista menetelmää, että jonkinlainen graafinen käyttöliittymä voisi olla olemassa, josta voisi itse valita kellonajan ja viikonpäivän mukaan tietyt ajat, jolloin Yepzonissa olisi erilaiset asetukset automaattisesti. Esimerkiksi lasten koulupäivän aikana laite voisi olla enemmän lepotilassa ja sitten kun koulu päättyy, niin paikannuskyselyiden tarkistaminen voisi olla aktiivisena pienemmällä välillä.

Akun luvataan kestävän muutamasta päivästä jopa useisiin viikkoihin aina sen mukaan, paljonko Yepzonin antaa välillä levätä ja mitä asetuksia siinä käytettään. Hyvin akku kuitenkin kestää.

Tehdasasetuksilla akku kestää tavallisesti noin viikon ja älypuhelimeen asennettava sovellus, jolla Yepzonia pystyy tarkkailemaan, kertoo selkeästi paljonko Yepzonissa on virtaa vielä jäljellä.

Yepzon aktivoituu aina liikkeestä ja siirtyy lepotilaan ollessaan tietyn aikaa paikallaan - tästä tulee älypuhelimeen ilmoitus Push-viestinä.
Itse taas mietin, että tämä Push-viestien lähettäminen on kyllä huomattu, joten jos laitteella olisi langaton lataustelakka, jossa se saisi tiettyjä oletusasetuksia ja sen perusteella tietäisi olevansa kotona ja asetukset muuttuisivat siten, että noita Push-viestejä ei lähetettäisi tietyistä kohteista ja tietyistä tilanteista, niin asia voisi olla parempi.

Yepzon-laitteesta voi toki itse katkaista virran (Yepzon-sovelluksella) esimerkiksi jos on menossa lentokoneeseen ja/tai jos laitetta ei aio käyttää vähään aikaan, mutta itse en sitä ole lähtenyt sammuttelemaan toistaiseksi - olen antanut sen olla päällä ja levossa aina kun se ei ole ollut mukana.

Lasten kommentti, kun Yepzonia ensikertaa kotona heille esittelin oli mielenkiintoinen.
1. Vanhempi lapsi (10v) sanoi minulle: Jaa jos tuo tulee mukaan kouluun - niin se on tosi noloa! Missä sitä pitäisi pitää?
2. Nuorempi lapsi (7v) sanoi: Aika siisti, mikä se on? Miten se toimii ja miten sitä käytetään? Saako sen heti mukaan?

Eli tuotteen perusvastaanotto ja siihen suhtautuminen riippuu paljon siitä miten asia esitetään ja kenelle se esitetään ;)


Yepzonin saa käyttöön helposti kun se on ladattu/siinä on virtaa ja kun sitä koskettaa älypuhelimella, jossa on NFC-ominaisuus.

Yepzon-sovelluksen luvataan toimivan kaikissa yleisimmissä käyttöjärjestelmissä ja se mahdollistaa Yepzonin käytön myös tabletilla.

Rekisteröitymistä ja salasanoja ei tarvita ja vain itse ja ne henkilöt, joiden kanssa jaat ko. Yepzonin, näkevät kuka suojelee ketä.

Näin yksinkertaista se on:
Tämä viiden kohdan pikaohje poimittuna Yepzonin kotisivuilta:

1. Osta Yepzon.
2. Yhdistä Yepzon älypuhelimeesi.
3. Anna Yepzonille nimi ja ota halutessasi kuva turvattavasta.
4. Jaa käyttöoikeus haluamallesi henkilölle tai henkilöille.
5. Siinä kaikki!

Kaikki on valmista muutamassa minuutissa (tämä on kokeiltu asia minunkin toimestani)!

Nyt pieni oma kommenttini tuohon mainintaan: "...halutessasi kuva turvattavasta." Eli kuvaa pystyy halutessaan vaihtamaan vaikka kuinka usein ja muutaman harjoittelukerran jälkeen itsekin sai itseään miellyttävän kuvan aikaiseksi - tätä helpottaa kun tietää sovelluksen menettelyn kuvan asemoinnin suhteen. Tuota valittua kuvaa kun ei pysty Yepzonin sovelluksen kautta rajaamaan, tms., joten kuvasta kannattaa tehdä jo valmiiksi puhelimessa sellainen, joka asettuu hyvin ja näyttää hyvältä tuohon Yepzonin sovellukseen liitettynä - tämä on suhteelisen helppoa ja hyvinkin mahdollista. 

Paikantimen suositushinta on 99 euroa, joka sisältää palvelun käytön ensimmäiset 6 kk tai 30 megatavua. Tämän jälkeen palvelu maksaa 3,95 eur/kk. Riippuen käytön aktivisuudesta tuo 5 megatavua / kk pitäisi peruskäytössä kuulemma riittää. Tuo hinta on siis per käytössä oleva Yepzon.

Toukokuussa Yepzon-sovellukseen on tullut lisäominaisuuksia (itse aloitin aikaisemmalla sovelluksella Yepzonin testaamisen ja näitä seuraavia ominaisuuksia ei vielä silloin ollut): Yepzonin sovellukseen on tullut "Datatankki" eli Yepzonin datan kulutuksen näkee vuorokausitasolla. Lukema päivittyy kerran vuorokaudessa. Dataa voi ostaa nykyisin myös lisää suoraan sovelluksesta käsin haluamansa kokoisina paketteina. Datatankki kertoo siis jäljellä/käytettävissä olevan datan määrän. Kun data loppuu, Yepzonia ei voi käyttää ennen kuin ostaa lisää dataa. Tästäkin asiasta saa lisätietoja yrityksen/laitteen kotisivuilta.

Sovellukseen on push-viesti, joka on mahdollista valita päälle/pois (oletuksena pois päältä, koska enemmistölle se olisi vain häiriöksi) tämä on erityisen hyödyllinen ominaisuus, mikäli Yepzonia haluaa käyttää paikallaan pysyvien kohteiden varashälyttimenä. Kännykkään saapuva push-viesti kertoo kun Yepzon vaihtaa lepotilasta aktiiviseksi. Push-viestejä säädetään iOS:issa puhelimen oman asetusvalikon kautta, WP:ssä ja Androidissa Yepzonin päävalikossa kohdassa ”Ilmoitukset”.

Jälkeenpäin mietin, että omien lasten kommentit toisaalta yllättivät, koska itse en ajattele tuota nolona, mutta toki mielleyhtymä voi sellainenkin olla, koska voihan se olla noloa, jos pitää seurata, missä toinen liikkuu ja jos se pitää vielä kertoa kavereille. Varsinkin tiettyn ikäisten lasten/nuorten keskuudessa saattaa saada aikaiseksi ristiriitatilanteita perheen sisällä.

No kuitenkin laite on hyvä ja perusteltu kapine monessakin tilanteessa, jos se siis vain on/olisi aina mukana.

Vaikka laite on kevyt ja pieni, niin se pitäisi muistaa ottaa mukaan ja varmistaa, että se on mukana, jotta siitä on hyötyä. Pelkästään koulureppuun sen laittaminen ei ole paras mahdollinen ratkaisu ja jos se jää kaapinpäälle, eikä tule mukaan, niin se ei auta - no asiaa pitää miettiä. Toisaalta taas sellaisen kantaminen mukana voi olla monesti helpompaa, kuin monen muun laitteen, joten tottumiskysymys.

Lisäksi itse haluaisin laitteeseen sellaisen tietynlaisen SOS-napin, joka lähettäisi viestinä paikkatiedon ja napinpainallustiedon Push-viestin, jne. ennalta asetetuille tahoille ja vastaavasti spesiaalitilan, jossa samaa nappia pitäisi painaa aina tietyn aikajakson välein (esim. vähintään 10 min välein) ja jos sen aikana 1-10 min välillä nappia ei olisi painanut, niin siitä tulisi ilmoitus.

Lisäksi itse arvostaisin sitä, että tuotteessa olisi langaton latausmahdollisuus, niin sen säilyttäminen "telineessä" tai pöydällä langattoman latausalustan päällä edesauttaisi sen toiminta-ajan pysymistä aina korkealla, varsinkin, jos paikan päivitystaajuutta jossakin vaiheessa pitäisi saada nostettua ja paikkaa pitäisi päivittää joissakin erityistilanteissa koko ajan.

Raja-alueiden määritteleminen laitteeseen, voisi siis olla myös omasta mielestäni mielenkiintoinen ominaisuus, eli se, että jos käyttäjä ylittää tietyn etäisyyden asetetusta paikasta, niin laite lähettäisi siitä viestin laitetta valvoville tahoille.

Älypuhelimen sovelluksen kautta voi helposti navigoida Yepzonin luokse ja se on mielestäni plussaa.

Lisätietoa yrityksestä (netistä poimittua):
"Yepzonin päätoimipiste sijaitsee Tampereella."
"Yepzonin henkilöstöön kuuluu tekninen tiimi, myyntitiimi ja neuvonantajia."
"Yepzon Oy on teknologiayritys, joka kehittää mobiilipohjaisia puettavia teknologioita ja älyvaatesovelluksia. Vuonna 2013 toimintansa aloittanut yhtiö työllistää suoraan kolme työntekijää ja noin 20 tuotekehittäjää alihankkijayrityksissä. Yepzonin omistus on kokonaisuudessaan eurooppalainen ja pääosin suomalainen, ja se jakautuu eri aloilla vaikuttaville yksityissijoittajille. Yhtiön päätoimipiste sijaitsee Tampereella. Lontooseen rekisteröity Yepzon Ltd. on Yepzon Oy:n täysin omistama tytäryhtiö. Yhdysvaltojen Nevadaan rekisteröity Yepzon Inc. on yhteisyritys Global Expansion Solutionsin kanssa. www.yepzon.com"

Lisätietoja yrityksen virallisilta kotisivuilta: http://yepzon.com/fi/

Muutama Yepzonin markkinointikuva ko. tuotteesta (Copyright Yepzon Oy):

Copyright Yepzon Oy

Copyright Yepzon Oy

Copyright Yepzon Oy

Copyright Yepzon Oy

Copyright Yepzon Oy


2 kommenttia:

  1. Datatankki ratkaisu kuulostaa hyvältä jos toimisi. Minulla ei toiminut. Raha kyllä kelpasi mutta tanķiin ei ole tullut mitään.
    Tukikaan ei ole kuitin osoitteessa vastannut. Joten taitaa olla kertakäyttö hyödyke.

    Pikku puutteista ja ongelmista huolimatta kehuisin laitetta mielelläni, mutta tästä perustavaa laatua olevassa ongelmasta johtuen en suosittele kuin leikkikaluksi kokeilun haluisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kuulla, jos sinulla P.A. on ollut ongelmia tuon datatankin kanssa.

      Mielestäni ei kannata heittää hanskoja tiskiin, vaan kannattaa vielä olla yhteydessä asiasta vastaaviin henkilöihin ja koittaa selvitellä ko. asiaa.

      Se kun lienee selvitettävissä oleva asia edelleen...vaatinee nyt vaan omaa aktiivisuutta vähän enemmän asian tiimoilta.

      Hauskaa loppuvuotta ja parempaa seuraavaa vuotta!

      Poista