Sivut

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Nikkor AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR II -objektiivi

Kokeilen jälleen uutta tuttavuutta ja siitä tänne nyt vähän kommenttia.

Nikkor AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR II -objektiivi kiinnitettynä ja vastavalosuojan kanssa
Minulla on tähän asti ollut käytössäni Nikonin kitti-linssi 18-135mm (tuli aikoinaan Nikon D80-kameran mukana samassa paketissa). Sitten kun 2014 maaliskuussa päivitin kamerarunkoa vastaamaan nykypäivää ja hankin itselleni tälläkin sivustolla esitellyn Nikonin D7100 -järjestelmäkamerarungon, niin tuo kohtuullisen tiukka budjetti saneli sen, että en voinut heti tuossa samalla hankkia itselleni parempaa optiikkaa.

Nyt kun on tuosta on jo vuosi kulunut ja vettä Tammerkoskessakin virrannut paljon, niin minulle tarjoutui mahdollisuus saada kalustooni päivitystä ja pääsin kuin pääsinkin VR-runkojen omistajien kastiin ja pääsin siis käsittelemään täällä artikkelin muodossa tuollaista otsikon mukaista laaja-alaista Nikkor AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR II -zoomobjektiivia.

Peruspaketti lähes 2 kg
Tuotteen polttovälialue on siis kinovastaavuudeltaan 27-450mm ja se riittää kohtuullisen hyvin monenlaiseen peruskuvaamiseen. Pienen kokonsa ansiosta tuote on kevyt ja kulkee mukavasti mukana. Tosin kääntyväpäisen salaman ja muiden remeleiden kanssa paketille tulee painoa yhteensä noin 1700 - 2000 g, joka on aika paljon, jos ajattelee sellaista kantaa koko päivän jossakin juhlissa käsissään, mutta minkäs teet...

18-300mm VR II täyteen mittaansa "venytettynä"
Optiikka 18-300mm VR II on varustettu siis tuolla Nikonin VR II eli toisen sukupolven tärinänvaimennustekniikalla ja se onkin sitten ainakin itselle täysin uusi tuttavuus. Käyttöohjeissa ja spekseissä sille luvataan tarkka ja tärähtämätön neljä (4) pykälää pidemmillä valotusajoilla - mietin ennakkoon, että onkohan tästä nyt sitten hyötyä ja osaanko hyödyntää ko. ominaisuutta käytännössä kunnolla, mutta kyllä se paikkansa on ansainnut ja hyväksi havaittu ominaisuus jo nyt.

Tuote on DX-koon superteleobjektiivi 16,7-kertaisella zoomilla eli sillä ulottuu vallan mainiosti.

Laaja polttovälialueen 18–300 mm, joka vastaa 27-450 mm (joka on katselukulmana ilmoitettuna 76° – 5° 20') antaa luovuudelle mahdollisuuden ja sillä pystyy kuvaamaan kivoja lähikuviakin esimerkiksi kukkasista.
Nikon D7100 ja 18-300mm VR II + HB-39 vastavalosuoja
Objektiivi sopii matkoille mukaan (ainoana objektiivina) sekä peruskäyttäjälle urheilu- ja eläin- sekä kasvikuvaukseen ja myös muuhun yleiskuvaukseen. Monipuolinen objektiivi kaiken kaikkiaan, mutta toki aina noissa on jouduttu tekemään jonkinlaisia kompromisseja, mutta kun tämän tiedostaa ja on valmis vaihtamaan esimerkiksi siihen 35mm:n kiinteäpolttoväliseen 1,8 valovoimaiseen objektiiviin, niin tämä yhdistelmä laajentaa jo harrastusmahdollisuuksia olennaisesti. Lisäksi kun tuo edellinen 18-135mm:n objektiivi jää tuohon D80 varakameraan, niin silläkin sitten saa aikaiseksi vaikka mitä.

ED-lasi ja asfääriset linssielementit lupauksien mukaan muodostavat tarkan kontrastin ja kyllä sitä olen referenssikuvien ja netistä löytyneiden objektiivin säätökuvien avulla yrittänyt tihrustaa ja vertailla. Nikonin tärinänvaimennusjärjestelmä auttaa saamaan aikaiseksi selkeitä kuvia jopa kuvattaessa käsivaralta supertelealueella ja vähän hämärämmässä. Kaikenlaisia variaatioita en ole vielä kokeillut ja tiettyjä rajoituksia pitää muistaa asiassa olevankin, mutta pääsääntöisesti kuva tovat tuolla objektiivilla otettuina onnistuneet vallan mainiosti.

Tulppaani Nikkor 18-300mm + Nikon D7100 + SB-600
Leikkieläimet Nikkor 18-300mm + Nikon D7100 + SB-600
Lego-auto Nikkor 18-300mm + Nikon D7100
Objektiivissa on lisäksi zoomin lukituskytkin, jolla voi lukita objektiivin zoomin halutessaan 18mm:n kohdalle eli lyhimpään asentoonsa, jolloin se pysyy paikallaan kun ollaan liikkeessä.

Pakkauksessa ei tule vastavalosuojaa HB-39 mukana, vaan se pitää ostaa erikseen, jos sellaisen tarvitsee ja tarvitseehan sellaisen...tämä lienee valmistajan myyntikikka, jotta saadaan objektiivin hinta hieman pienemmäksi ja vähän niin kuin varkain myydään sitten tuollainen tarvittava komponentti mukaan. Monestihan nuo vastavalosuojat tulevat objektiivin mukana. Usein nuo mainitut vastavalosuojat ovat objektiivikohtaisia tai ainakin niin, että monesti objektiivin koosta johtuen sama vastavalosuoja ei sovi kaikkiin mukana oleviin objektiiveihin, joten sellainen pitää erikseen siis hankkia.
  • Myyntipaketin sisältö: Objektiivi, etu- ja takasuoja, käyttöohje (mukana ei vastavalosuojaa HB-39, vaan se on ostettava erikseen)
  • Objektiivityyppi: Superzoom
  • Objektiivikiinnitys: Nikon DX
  • Tarkennusmoottori: Ultraäänimoottori
  • Kinovastaavuus: 27-450 mm
  • Katselukulma:         76° – 5° 20'
  • Kuvanvakaaja:         Kyllä
  • Suurin aukko:         f/3.5-6.3
  • Pienin aukko:         f/22-40
  • Lähin tarkennusetäisyys:  48 cm
  • Suurennussuhde: 0.32x
  • Linssirakenne:         16 elementtiä, 12 ryhmää
  • Himmennin 7
  • Suodattimen halkaisija: 67 mm
  • Mitat (Halkaisija x Korkeus): 79 x 99 mm
  • Paino: 550 g
  • Takuu: 12 kk (lisätakuita ostettavissa eri liikkeistä)

Lisätietoja asiaan liittyen Nikonin sivuilta: https://www.nikonusa.com/en/Nikon-Products/Product/Camera-Lenses/AF-S-DX-NIKKOR-18-300mm-f%252F3.5-6.3G-ED-VR.html

Lisäksi tietoa aiheeseen liittyen Rajala Pro Shopin sivuilta: http://www.rajalacamera.fi/nikkor-af-s-18-300-3-5-6-3-g-ed-vr-ii-dx.html

Yhteenveto:
Tuote vaikuttaa oikein näppärältä ja pysytyvältä ja kuluttajahintaluokkaisena laitteena (halvempi kuin edellinen VR-versio), lienee se monelle käyttäjälle hyvä valinta. Itse olen ainakin ollut siihen tyytyväinen.

Päivitys:
Törmäsin näitä objektiiveja tutkisessani ja vertaillessani erittäin mielenkiintoiseen objektiivisimulaattoriin, jolla voi tietokoneella kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja eri onjektiivien sopivuutta omiin tarkoituksiin: http://www.nikon.fi/fi_FI/product/nikkor-lenses/simulator
Kuvan lähde (kuvaruudunkaappaus) sivulta: http://www.nikon.fi/fi_FI/product/nikkor-lenses/simulator


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti