Sivut

torstai 29. maaliskuuta 2012

Canon IXUS 240 HS


Sain testattavakseni uuden maaliskuussa 2012 markkinoille tulleen Canonin IXUS-kameran, (tarkemmin Canon IXUS 240 HS).

Minulla on ollut käytössäni vanha Canon IXUS (950 IS-malli), joka on sekin ollut kelpo laite.

Ominaisuudet uudessa Canonissa ovat siirtyneet jälleen "valovuoden" eteenpäin ja kehitystä on tapahtunut joka saralla ja  nyt onkin mielenkiintoista kokeilla ja testata tarkemmin, miten kuvaaminen ja siihen liittyvät aputoiminnot ovat muuttuneet ja miten toiminnot ovat helpottuneet, kameran ominaisuuksien lisääntyessä ja kehittyessä.

Uuden Canon IXUS 240 HS -mallin pääominaisuudet:
  • HS System: 16,1 megapikselin CMOS-kenno ja DIGIC 5 
  • 5x optinen zoom, ohut metallirunko, 24 mm:n laajakulma
  • Älykäs kuvanvakain 
  • Wi-Fi-liitäntä kuvien helppoon jakamiseen 
  • 8,0 cm:n (3,2 tuuman) kosketusnäyttö ja kosketussuljin 
  • Full HD -videot ja HDMI-liitäntä  
  • ISO 100 - 3200
  • Smart Auto (58 näkymää) 
  • Kasvotunniste 
  • Nopea jatkuva kuvaus 
  • Videokooste (720p)
  Näitä ominaisuuksia koeponnistetaan koko ajan...

Vanhan Canon IXUS 950 IS -mallin pääominaisuudet (vertailun vuoksi):
  • 8,0 megapikseliä ja edistyksellinen DIGIC III -prosessori
  • 4x optinen zoom ja optinen kuvanvakain
  • Kasvojentunnistus AF/AE/FE (automaattitarkennus/automaattivalotus/salamavalotus)
  • Punasilmäisyyden vähennys
  • 2,5 tuuman PureColor-nestekidenäyttö
  • ISO 1600- ja Auto ISO -herkkyydet
  • 18 kuvausohjelmaa
  • VGA-tasoiset videoleikkeet ja intervallikuvaus

Palaamme siis uuteen kameraan ja tässä listana sen olennaisia ominaisuuksia:

Ohut metallirunko, 24 mm:n objektiivi, 5x optinen zoom

Ohuen metallirungon ansiosta IXUS 240 HS:n voi ottaa mukaan kaikkialle ja kevyen sekä samalla tukevan kameran saa pienikokoisuutensa vuoksi helposti sujautettua vaikka puvun taskuun, jotta se olisi aina mukana. 

Mukana oleva kamera on kuvien ottamisen suhteen aika tärkeä väline, jos siis meinaa ottaa kuvia. 

24 mm:n laajakulmalla kuviin mahtuu enemmän, ja 5x optisella zoomilla, joka on hyvä olemassa. Zoomia tosin saisi joissakin tilanteissa olla enemmän, mutta peruskäytössä tuo 5x on riittävästi. (10x ZoomPlus-toimintoa en vielä ole ehtinyt kokeilemaan, mutta se on listassa lähiaikoina.)

Canonin laajakulmaopjektiivi saa aikaiseksi kattavia kuva-alueita ja sisäkuvauksessa yhdistettynä älykkääseen kuvanvakaimeen ja kameran kattavaan ISO-herkkyysalueeseen ominaisuudet yhdessä, tekevät kamerasta monipuolisen ja pystyvän. 


HS System: 16,1 megapikselin CMOS-kenno ja DIGIC 5 -prosessori

Uusi  DIGIC 5 -prosessori on useita kertoja (6 kertaa) nopeampi ja tuottaa 75 prosenttia vähemmän kohinaa kuin aikaisemman kategorian DIGIC 4-prosessorit. DIGIC tulee sanoista Digital Imaging Core.

HS System -järjestelmän ansiosta kameralla pystyy kuvaamaan ilman salamaa tai jalustaa myös hämärässä. 

HS System tarkoittaa käytännössä mm. sitä, että kamera parhaimmillaan hämärässä, kuten kuvattaessa hyvin valottunutta kohdetta tummaa öistä taustaa vasten tai liikkuvaa kohdetta sisätiloissa. 

Edistynyt DIGIC 5 -prosessori ja herkkä 16,1 megapikselin CMOS-kenno tuottavat erinomaisen kuvanlaadun myös sisällä ja muutenkin peruskäytössä.

16,1 magapikseliä saadaan parhaimmillaan kuvasuhteessa 3:4 ja tuo megapikselimäärä on käytännössä jo todella paljon. Kameralla saa myös 16:9-kuvasuhteella varustettuja kuvia. 


Älykäs kuvanvakain

Älykäs kuvanvakain poistaa kameran tärähtelyn vaikutuksia ja takaa terävät ja yksityiskohtaiset kuvat ja videot myös täydellä zoomilla ja sisätiloissa etenkin kun on hieman hämärää. 

Kuvanvakain ehkäisee epätarkkuutta ja valitsemalla näkymään parhaiten sopivan optisen kuvanvakaimen tilan seitsemän vaihtoehdon joukosta.


Wi-Fi-yhteys helppoon kuvien jakamiseen

Wi-Fi-yhteydellä kameran voi yhdistää langattomasti erilaisiin laitteisiin kuten älypuhelimeen tai esim.  tietokoneeseen, jolloin kuvat ja videot voi jakaa nopeasti ja helposti läheisille. 

Langattomien tunnettujen verkkojen alueella kuvat voi pienentää ja lähettää sähköpostilla haluamalleen henkilölle (tämä vaatii kameran asetuksiin yhteystietojen tallentamisen). Kamera pitää kytkeä tietokoneeseen, jotta tiettyjä asetuksia saa määriteltyä, mutta tämä oli helppoa, koska ajurit asentuivat Windows 7 mukavasti ja kaikki toimi erittäin hyvin.

Kerran tuli tilanne, että pitkän asetuksien käyttämättömyyden jälkeen esim. kuvan lähettäminen suoraan Facebook:iin WLAN:in kautta ei onnistunut (kirjautumisasetukset hukassa/serveri ei tunnistanut kirjautumistietoja), mutta asetusten uudelleenmääritteleminen jälkeen ongelma poistui.


Kosketusnäyttö

Laajakulmainen ja suuriresoluutioinen 8,0 cm:n (3,2 tuuman) PureColor II on mukautettava ja älykäs nestekidekosketusnäyttö. Tarkasta ja suuresta näytöstä on hyötyä arvioitaessa otettujen kuvien "hyvyyttä" ja kuvaustilanteessa omiin tavoitteisiin pääsemistä ja niiden riittävää saavuttamista ja mm. lapset haluavat usein katsoa millainen tulos tuli, jolloin isolta näytöltä sen osoittaminen on mielekästä ja halppoa.

Kosketussulkimen ansiosta voit tarkentaa ja ottaa kuvan sormella koskettamalla, mutta kosketussulkimen saa myös helposti pois käytöstä (klikkaamalla kuvaketta aloitusnäkymästä), jolloin joissakin tilanteissa pystytään välttymään "vahingonlaukauksilta". Hieno ominaisuus kokonaisuudessaan.

Full HD -videot ja HDMI

Canonilla saa kuvattua Full HD -videoita (1080p) kuvataajuudella 24 kuvaa/s ja stereoäänellä (mikrofonit ovat sattuneesta syystä toki aika lähellä toisiaan kameran pienen kooon takia). Kuvanvakain on tällöin hyvä olla olemassa ja se aikaansaakin sopivan pehmeät liikeradat myös isommilla zoom-arvoilla.

Laitteen saa liitettyä katselua varten esim. yhteensopivaan televisioon sopivan HDMI-kaapelin avulla (tätä pitää vielä testata tarkemmin).

Smart Auto (58 näkymää)

Kamerassa on Smart Auto -valotusohjelma, joka tunnistaa näkymän ja valitsee parhaat asetukset 58 vaihtoehdosta. Videokuvauksessa näitä automaattisia vaihtoehtoja on 21.

Kasvotunniste

Kasvotunniste tunnistaa jopa 12 perheenjäsenen ja ystävän kasvot ja tarkentaa ensisijaisesti niihin jokaisessa kuvassa. Se merkitsee kuvat heidän nimillään, jotta kuvat on helppo löytää toistettaessa. 

Kameran sisäinen "ohjelma" tunnistaa myös kasvotunnisteisiin (maksimissaan 12) tallennetut kasvot ja mukauttaa kuvausta kohteen iän mukaan. Ja mikä on mielenkiinstoista, kamera osaa esimerkiksi poistaa salaman ja äänet käytöstä, kun kuvattavana on nukkuva vauva ja kamera tunnistaa tilanteen. Tätä ominaisuutta pitää tulevaisuudessa kokeilla eri kasvoilla tarkemmin, koska vielä ei ole ollut aikaa määritellä laitteeseen kunkin henkilön kasvoja erikseen.

Kameran saa tilaan, jossa se toimii aktiivisesti myös hymyn havaitessaan eli kamera ottaa tietyllä asetuksella 3 kuvaa kun se havaitsee kasvojen tunnistuksensa avulla kohteen hymyn...ja tällöin saattaa saada kuvan myös hymyilevistä ihmisistä. Kamera osaa myös varoittaa siljetuista silmistä (silmienräpäytysvaroitus).


Nopea kuvaus

Nopean kuvauksen avulla saa kuvattua jatkuvaa, nopeaa toimintaa. Hidastetulla videokuvauksella voi hidastaa kohteen liikettä. Esimerkiksi valuvan veden/pisaroiden kuvaaminen on mielenkiintoista ja näin saa aikaiseksi viihdyttävän efektin jatkokäyttöäkin silmällä pitäen.

Videokooste (720p)

Kun Videokooste-asetus on päällä kuvia ottaessa, niin kamera tallentaa ennen jokaista otettua valokuvaa tapahtuneet asiat 4 sekunnin videopätkänä ja kamera osaa yhdistää ne sitten HD-bonusvideoksi (720p) seuraavana päivään...mielenkiintoinen ominaisuus, koska tällöin koosteeseen jää ne olennaiset huhuilut ja "katsokaa nyt kameraan" ja "hymyilkää" -kommentit. Tämä toimii, mutta asetus pitää olla tietty, jotta kamera tietää, että käyttäjä haluaa ottaa kuvia juuri tätä koostetta varten.

Kuvausohjelmat:
  • Smart Auto kuvausohjelmat, jossa 58 tunnistettua näkymää, P, videokooste, muotokuva, ihonpehmennys, älykäs laukaisin (hymyn, silmäniskun ja kasvojentunnistuksen itselaukaisu), nopea jatkuva kuvaus (4,0 megapikseliä), yönäkymä käsivaralta, hämärä (4,0 megapikseliä), kalansilmätehoste, pikkukuvatehoste, lelukameratehoste, pehmeä tarkennus, yksivärinen, erittäin elävä, julistetehoste, korostettu väri, värivaihto, lumi, pitkä valotus.
Videokuvaus:
  • Smart Auto -videokuvausohjelmat, jossa 21 tunnistettua näkymää, P, muotokuva, pikkukuvatehoste, yksivärinen, erittäin elävä, julistetehoste, korostettu väri, värivaihto, vedenalainen kuvaus, lumi, iFrame-video, hidastettu video.
Kuvatehosteet:
  • My Colors (My Colors pois, korostettu, neutraali, seepia, mustavalko, diafilmivärit, vaaleampi ihonväri, tummempi ihonväri, kylläinen sininen, kylläinen vihreä, kylläinen punainen, värien säädöt)
  • Kuvaustavat yksittäinen, jatkuva, automaattinen, itselaukaisu
  • Jatkuva kuvaus noin 1,9 kuvaa/s, nopea kuvasarja (4,0 megapikseliä): noin 5,2 kuvaa/s (muistikortin täyttymiseen asti).

Kommentteja:
  • Akun kesto: Mielestäni kuvaajalla pitäisi aina olla olemassa kaksi akkua (nyt on ja se lisää kameran käytettävyyttä entisestään!), koska jos akusta loppuu virta kesken kuvaamisen, niin kuvia ei saa otettua ennen kuin akun on ladannut uudelleen. Tämä toinen akku siis kannattaa laittaa ostoslistalle hetimmiten. - ostin sellaisen tietysti itse.
  • Automaattiset asetukset ja asetusten muuttaminen kameran toimesta, sen seuratessa näkemäänsä "maailmaa" on hyvä ominaisuus, koska keskivertokuvaajakin saa näin ollen hyviä kuvia.
  • Makrokuvaus ja dokumenttien kuvaaminen onnistuu normaalivalossa erittäin hienosti. Tämän ominaisuuden kun lisää kotona olevaan valokuvatulostimeen niin pitkälle päästään.
  • Kalansilmäefektin käyttäminen on mieletön myös kokemus ja pelkästään jo ajanviettoa ja viihdyttävyyttä silmällä pitäen, jokainen kamera pitäisi varustaa sellaisella (tätä voi hauskuutusmielessä käyttää karikatyyrien tekemiseen henkilön kasvoista ja kivaa on)!
  • Kosketusnäyttö vaatii välillä vähän totuttelemista, koska pitkissä valikoissa siirtyminen ylös ja alas on välillä hankalaakin ennen siihen tottumista ja joskus tulee painettua väärää kohtaa. Onneksi kriittisimmät asiat, kuten muistikortin formatointi ja kuvien poistaminen on varustettu käyttäjätason varmistuksella, joten jos ei kovasti "häröile", niin mitään "peruuttamatonta" ei "harhasormeilujen" takiakaan saa aikaiseksi.
  • Kehitysideana seuraavaan malliin voisin esittää sellaisen asian, että jollakin menetelmällä voisi siirtyillä helposti ylös ja alas valikoissa (kameraa heiluttamalla tms,), koska "zoomaus-pyörä" on jo varattu välilehtien välillä siirtyilemiseen...voisi tosin olla varteenotettava muutos ottaa käyttöön ylösja alas siirtyminen tuolle zoom-tason säätöpyörälle ja välilehtiä kyllä voi sitten vaihtaa käsin, koska lienee harvinaisempaa...Valikoissa pääsisi liikkumaan näin ollen ketterästi ylös ja alas...(toki minun pitää tutkia tarkemmin, josko sellainen ominaisuus jo olisi olemassa, mutta en vain ole sitä jostakin syystä vielä huomannut tai toimiintoa osannut vaihtaa...).
  • Kameran saamisen jälkeen kuvia myös sisätiloissa otetaan nykyisin lähes yksinomaan ilman salamavaloa ja silti kuvien rakeisuus pysyy hallinnassa. Vertailun vuoksi kuvien ottaminen salamavalolla ja ilman kertoo tylyä asiaa eli salamavalo latistaa tunnelmaa.
  • Tällä kameralla saa siis ikuistettua kaikkea aina kynttilänvaloillallisesta mikroautolla sisätiloissa ajamiseen ja myös tapahtumat siltä väliltä!
  • Kameran ominaisuuksia kokeillessa ja niitä ystäville esitellessä olen törmännyt monesti sellaiseen asiaan, että kaikki kameraa kokeilleet ovat halunneet sellaisen itselleen!
  • Tämän kameran käyttökokemuksien perusteella sellainen hankittiin vanhemmilleni, jotka olivat heti suurinpiirtein sinut laitteen kanssa, vaikka vaihtoivatkin filmikamerasta suoraan Canoniin. Suomenkieliset valikot, joita aina itse peräänkuulutan (=lokalisointi), ovat tässä totuttelemisessa ensiarvoisen tärkeitä ainakin vanhempaa keskivertokäyttäjää silmällä pitäen.
  • Paljon on tullut kuvattua sekä still-kuvia, että liikkuvaa kuvaa ja laite on lunastanut paikkansa menevän perheen pokkarikamerana...hienoa työtä Canonilta jälleen! Uutuuksia odotellessa!
Päivitys 5.12.2014
Kamera on ollut mukana kamerarepussani kaiken aikaa ja se on lisäksi toiminut kodissamme ykköspokkarina ja sellaisen hankimme omille vanhemmillenikin - eli todistetusti hyvä laite. 

Kamera on siis lunastanut paikkansa ja tekee sen mitä siltä odottaa. Toisen akun hankkiminen oli tärkeä päivitys ja isojen SDHC-muistikorttien kanssa ollaan selvitty monista haastavista tilanteista. Vaikka nykyisin on edelleen kehittyneitä ja hienoja uutuuksia, niin tuo hyvin palvellut Canon palvelee vielä pitkään ja helppokäyttöisyydensä ansiosta se on tärkeä lisä kamerakalustooni. 

Tästä on hyvä jatkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti