Sivut

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Smart Plug Vattenfallilta sähkönkulutuksen seurantaan ja etäohjaukseen

Sain Vattenfallin edustajalta veloituksetta käyttööni kolme Smart Plug -laitetta ja näitä mielenkiintoisia laitteitahan käytetään mm. sähkönkulutuksen seurantaan ja pistorasioiden etäohjaukseen eli kodin sähkölaitteiden hallintaan, yms.
Tarkemmin tietoa Smart Plug -laitteista mm. Vattenfallin sivuilta http://www.vattenfall.fi/fi/smartplug.htm?gclid=CJz_zLDY-bgCFbR3cAoddDUA7g (mm. kuvan lähde yllä oleva sivusto).

Smart Plug tarjoaa mm. seuraavanlaisia hyötyjä:

  • Voit kytkeä päälle tai sammuttaa kodin sähkölaitteita etäohjauksella missä ikinä oletkin (kunhan olet verkossa ja sinulla on tilin salasanat).
  • Voit tehdä tyhjillään olevan asunnon asutun tuntuiseksi sytyttämällä ja sammuttamalla valaistusta kauko-ohjauksella tai ajastuksilla.
  • Voit seurata paljonko sähkölaitteet käyttävät sähköä ja mitä se maksaa.
  • Käyttöön tarvitaan esim. Android-älypuhelin tai Android-tablettitietokone sekä langaton nettiyhteys.
  • Laitteen sopivat kerrostaloasuntoon, omakotitaloon, rivitaloon sekä esim. vapaa-ajanasuntoon.


Kaikki alkoi siitä, että sain paketin postissa ja avasin sen. Tutkin sisältöä ja ohjeiden mukaan loin itselleni käyttäjätilin Vattenfallin palveluun laitteen/laitteiden ohjaamista varten. Tämä oli suoraviivaista ja helppoa. Sitten Androidiin Play-kaupasta ilmainen sovellus ja sen asentaminen. Silloinen sovellus ainakin vaati Adobe Air-lisäkilkkeen asentamisen tablettiin, mutta sekin asentui mallikkaasti tuotteet sovelluksen asentamisen ohessa. Sitten vain laitteita ohjeiden mukaan parittamaan ja liittämään langattomaan kotiverkkoon, mutta sitten törmättiinkin ongelmiin. Jostakin syystä en onnistunut siinä mitä ikinä kokeilinkaan. Vielä uusi päivitetty sovelluskaan ei auttanut. Vasta kun sain (ihan muuta kautta) uuden ADSL-modeemin, jossa oli erilainen salausmenetelmä ja joka oli muutenkin uudempi, niin asia alkoi sujua leikiten. Sitten vain tutustumaan ja ihmettelemään käyttömahdollisuuksia ja -kohteita ja nehän ovat valtaisat.

Testaaminen ja kokeileminen jatkuu ja katsotaan mitä tästä vielä opitaan!

Käytön aikana tulleita ensikäden huomioita:
- Aluksi itsellä oli ongelmia kytkeä tuota WLAN-verkkoon, jostakin syystä, mutta toisella ADSL-laitteella langattomaan verkoon kytkeminen ja sitä kautta ohjaaminen onnistui kuin elokuvissa.
- Pimeällä vihreät toimintavalot laitteen etuosassa vähän häiritsevät, mutta onneksi edes toisen vihreän ledi-valon (sen isomman) saa ohjelmallisesti pois päältä.
- Laitteella on mukava seurata eri kohteiden sähkönkulutusta ja muutenkin suorittaa energiankuultuksenseurantaa.
- Esimerkiksi tiettyjen digitaalisten tuotteiden "etäbuuttaus" onnistuu näillä laitteilla hienosti, mikäli langaton yhteys kotona/kohteessa, jossa SmartPlugit on, on toiminnassa.
- Laitteen saa ajastettua helposti tekemään päälle/pois kytkentöjä oma-aloitteisesti.
- Laitteet ja sovellus toimivat Android-tableteilla hienosti (Android-puhelimella en ole päässyt vielä koittamaan).

Kokonaisuudessaan mielenkiinoisia kapistuksia ja niille keksii monia käyttökohteita omassa kodissa jo nyt.

Tästä on hyvä jatkaa näiden Smart Plug -laitteiden kokeilemista ja testaamista ja laitan lisätietoa ja asioita tähän kun niitä kertyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti