Sivut

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Falcon Eyes SSK-3150F -studiosalamalaitteisto


Falcon Eyes SSK-3150F -studiosalamalaitteisto (http://www.falconeyes.com/)


”Heti käyttövalmis studiosalamapaketti” - niin sitä mainostetaan ja kohteena on aloittelevat studiokuvaajat.

Mielestäni muutamia asioita joutui heti kättelyssä korjaamaan ja oli hyvä, että omassa omistuksessa oli jo tiettyjä tavaroita, jotta pääse alkuun tällä paketilla, mutta alkuunhan sillä pääsi. Tämän hintaiseksi (Verkkokauppa.com helmikuussa 2013 yhteensä 399,90 euroa) paketiksi ja erilaisiin toteutuksiin törmänneenä, olin itse silti yllättynyt paketin "laadukkuudesta".





Mukana tuli siis kolme 150Ws studiosalamaa jalustoineen (mustat jalustat, vaikka paketin päällä olevassa kuvassa ja paketin sisältötekstissä lukee hopeiset, mutta musta on tyylikästä toki ja se lienee maalattu versio tuosta hopeanvärisestä).

Pakettiin kuuluu myös Falcon Eyes RF-604-radiolaukaisin, jolla saa pääsalaman laukeamaan ilman kaapeliyhteyttä.

Lisäksi pakettiin kuuluu Snoot ja sille lisäkappale, ja kohtalaisen kokoiset tasovalot (jotka ovat kooltaan 50x70 cm) ja ne jakavat valoa suhteellisen tasaisesti ympäristöönsä jo puolitehollakin ainakin sisätiloissa.

”Värigeelisarja” eli värifiltterisarja kuuluu toimitukseen, eli siis sellaiset muoviset studiosalaman päälle kiinnitettävät ”värisuojukset/-kannet”, joiden käytön aikana muotoiluvaloa ei voi käyttää ja joilla saa erikoisefektejä aikaiseksi esim. mustaan taustaan ja taustavaloon. Värisuotimet tulevat niin lähelle tuota 50:n muotoiluvalolamppua, että sen kuumetessa sulaa muovi taatusti, joten noissa komponenteissa lukeekin, että muotoiluvaloa ei saa käyttää noiden värifilttereiden kanssa.

Laitteisto mahdollistaa suhteellisen monipuolisen valaisun ilman lisätarvikkeita, mutta toki harrastuksen vuoksi heti piti alkaa vääntämään kaikenlaista lisärekvisiittaa (omista varastoista erilaisia taustakankaita ja tarrakiinnityksiä, joita toki suosittelisin valmistajan lisäämään toimituspakettiin). Onneksi omasta takaa löytyi lisäksi mm. iso tasoheijastin, yms. jotta saa neljännen valopisteen, jos käyttää hiusvaloa ja taustavaloa ja päävaloa, niin kaikki kolme studiosalamaa tuleekin heti sitten siinä käyttöön, joten suosittelen käyttämään kuvausassistenttia ja heijastinlevyjä apuna.

Paketissa lisäksi mukana noin kahden metrin levyinen taustakangasteline jalustoineen ja taustakankaineen (valkoinen ja musta) ja omasta takaa, jos löytyy erilaisia kankaita ne on helppo modifioida ja ottaa "uusiokäyttöön" (niin mä ainakin tein).

Taustakangastelineen (fondin) vaakaripustin on koostuu kolmesta erillisestä toisiinsa kuusiokoloavaimella kiinnitettävästä (kiristettävästä) osasta, joten sen saa kolmiosaisena täyslevyiseksi (noin 200 cm) ja kaksiosaisena (pienempiä tiloja ja ylävartalokuvausta silmällä pitäen) vähän kapeammaksi (noin 140 cm), joten se on plussaa. Kokoamista helpottaakseni teippasin vaakatangon eri osat, jotta kokoaminen sujuisi nopeammin.

Paketissa siis sisällysluettelossa lukee ja paketissa on kuvassakin hopeiset jalustat valoille ja fondille, mutta mustathan ne paketista avatessa olivat…toisaalta musta on aina tyylikäs väri, joten en tuosta paljon valita.

Paketin sisältö tarkemmin SSK-3150F

· 3 x SS150F studiosalama



· 3 x salamajalusta, korkeus 2.4m (standardi päillä varustettuna niiden monikäyttöisyys on taattu, joskin vaakapuomeja ei ole ja niiden käyttöä varten pitää tehdä lisähankintoja, jos sellaisille on tarvetta ja lisäksi telineet ovat peruskauraa eivätkä kovin tukevia ääripäähän avattuina, varsinkin jos ajattelee ulkokuvausta, mutta kuvausassistenteista on jälleen paljon apua ja hyötyä).

Jalustat mahtuvat mukana tulevaan ”kuljetuspussukkaan” siististi, mutta lampuille ja muille tavaroille pitää keksiä jokin väline mahdollista kuljetusta varten. Tuli mieleen sopivan kokoinen vetolaukku, joten sellainen pitää laittaa hankintalistaan…Jalustoista vielä sen verran, että ne olivat yllättäen (tämänkin halppishintaluokan välineinä) varustettu sisäisillä jousilla, jotka säästävät mm. studiovalijen lampppuja kun jalustojen korkeutta muuttaa.

· 2 x 50x70cm tasovalot (olivat suhteellisen helppoja kasata heti aluksi, mutta kasaus ja käyttöohjeisiin olisi itse panostanut valmistajana lisää tai nykyaikaan vedoten olisin laittanut linkit valmistajan kotisivuille ja sinne kokoamisvideoita yms. lisätietoa).

· 1 x snoot

· 1 x värigeelisarja

· 1 x taustakangasteline. Korkeus 2.4m, leveys 2.13m

· 2 x taustakangas, koko 2x3m. Värit musta ja valkoinen (mustalla tyylikkäitä kuvia taustavalon kanssa kikkaillen ja valkoisen kanssa taustavalolla saa taustan joko ihan valkoiseksi eli saa syvättyä kuvauskohteen tehokkaasti tai sitten saa taustan vaalean harmaaksi tai tummanharmaaksi…riippuen siis taustakankaan valaisusta). Taustakangas on tietenkin hieman rypyssä, mutta silitysraudalla sekin asia korjaantuu ja pitäähän sen verran assistentteja olla, että asia hoituu - tai tehdä niinkuin minä ja alkaa silityshommiin ;)

· 1 x radiolaukaisinsetti RF-604 (tähän olisi hienoa saada vähintään toinen vastaanotin, jotta saisi asiasta tehokkaampaa – tosin onhan niitä kaikenlaisia erilaisia trikkereitä myynnissä, mutta ne ovat sitten asia erikseen).

· Synkronointikaapeli (tulee muuten joka lampun mukana, joten niitä tuli yhteensä 3 kpl, mutta hyvä näin).

· Virtajohdot (olivat suhteellisen pitkiä, joten omasta kaapista joutui hakemaan vain haaroituspistorasioilla varustetun jatkojohdon)


SS150F salamien tekniset tiedot:
· Teho: 150Ws (riittää alkuun ihan hyvin varsinkin sisäkäytössä ja pilvisellä säällä ulkona talvella, mutta muuta ei ole ehditty vielä kokeilemaan)

· Tehonsäätö: 1/8 - 1/1 (portaattomasti potentiometrin avulla, joten tarkkaa säätöä on vaikea pistää muistiin pitää joka kerralla kokeilla ja jos ei ole erikseen valotusmittaria, niin pitää vähän enemmän olla aikaa säätää).

· Muotoiluvalo: 50w (muotoiluvalona pimeässä riittää, mutta ei kovin tehokas…ja jos pitää pitkään päällä lamput lämpiävät ilman erillistä jäähdytystä jonkin verran)

· Värilämpötila: 5600K (kameran, joka tässä tapauksessa oli Nikon-merkkinen, salamavaloasetus oli alkuun riittävä, mutta kyllähän sitä harmaakortin kanssa piti toki kokeilla säätää käsin myöskin)

· Orjakenno: Kyllä (ja hyvää tässä on aika tehokas orjakenno, jonka saa lisäksi napista pois päältä, jotta ei tule turhia laukaisuja…)

· ISO100 ohjeluku: 32 (Verkkokauppa.com:in sivuilla mainittiin taannoin arvoja 42 ja nykyisin 24 (32 lienee myös liikkunut tiedoissa enkä ole vielä asialle saanut vahvistusta valmistajalta tai Verkkokaupan edustajalta) yritin tarkistaa asiaa ja mielestäni valmistajan sivuilla puhutaan ohjeluvusta 32).

· Jäähdytys: Ei (tehokkaammissa valaisimissa jäähdytys on tuiki tarpeellinen ja varsinkin, jos muotoiluvalo on tehokkaampi ja/tai pidempään päällä)

· Rungon materiaali: Muovi (kevyttä, mutta toki hieman harrastelijamaista - hinta pystytään pitämään aloittelijoillekin sopivana)

· Latausaika täydellä teholla kestää noin 4,5 sekuntia (kiireiselle kuvaajalle tämä ei siis sovi, koska mikäli kuvien ottamisen välillä salama ei ehdi varautua riittävästi, niin tulee tummia ruutuja ja sekös harmittaa, joskin salamaa ei aina ainakaan sisällä pidetä täydellä teholla ja salamassa on lataantumisen valmiutta osoittamaan laitettu pieni punainen ledi-valo, jota saattaa pystyä seuraamaan…kameran kun laittaa yksittäislaukaustilaan eli pois sarjalaukaisusta, niin tämäkin asia helpottuu)

· Painoa salamalla on noin 0,6kg (eli ne ovat kevyitä ovat joo ja ihan mukavia käsitellä).

· Koko: 196 x 115 x 110mm (mahtuvat pieneen tilaan ja saa ainakin lisättyä omaa luovuutta valaisuunsa ja harrastukseensa lisää pontta – voi joutua tosin kuvaamaan kaikkien sukulaistenkin Facebook-kuvia ja jos on vaativia sukulaisia tai ystäviä, niin saattaa tulla lisää stressiä).

Suosittelen siis aloittelevalle kuvaajalle ja perus-aloitussettiä harkitsevalle, mutta jos meinaa alkaa työkseen tekemään kuvausjuttuja, niin suosittelen siihen tarkoitettuja tehokkaampia vaihtoehtoja.

Asiasta muualla mm: Verkkokauppa.com -sivuilla:http://www.verkkokauppa.com/fi/product/10492/ckjnm/Falcon-Eyes-SSK-3150F-studiopaketti#tab-product-description

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti