Sivut

keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Nokian Jalkineiden talvisaappaat käytössä autenttisessa ympäristössä


Talvisaappaat Nokian Jalkineilta

|Kaupallinen yhteistyö: Nokian Jalkineet| #kaupallinenyhteistyö

Minulla oli jo viime talvena käytössäni autenttisissa olosuhteissa ja talven "purevissa" pakkaskeleissä kahdet eri tyyliset Nokian Jalkineiden talvisaappaat ja niitä on käytetty useasti eri ympäristöissä.

Huomasin, että eri asioihin on suunnittelussa käytetty mietintää ja omalta osaltaan saappaatkin ovat sellainen artikkeli, jolla saadaan monenlaisia variaatioita aikaiseksi. Joku saapas on hyvä toisaalla ja toinen taas toisessa ympäristössä. Nyt kun syyssateet ovat alkaneet täällä meilläkin Nokialla (eilinen piti olla pitkästä aikaa viimeinen "hellepäivä"), niin pitihän Nokian Jalkineiden sappaat kaivaa valmiiksi esille ja valmistautua tuleviin koitoksiin ja esimerkiksi Vapepa-etsintätehtäviin niiden myötä.

Seuraavanlaiset kahdet saappaat ovat olleet käytössäni siis jo viime talvena ja siksi tähän juttuun pystyin laittamaan muutamia talvikuvia eli ei meillä ei vielä Nokialla 11.9.2019 ole lunta maassa, vaikka kuvista voisi niin päätellä (saapas nähdä koska se ensilumi tänä talvena tulee):

SAAPPAISIIN SIIS:

NAALI (https://www.nokianjalkineet.fi/tuote/naali/?color=musta)



OMINAISUUDET:


  • Pikalukollinen kiristysremmi
  • Heijastinnauha varrensuussa – ei korvaa CE-hyväksytyn heijastimen käyttöä
  • Paksu irtohuopavuori (100% villaa)
  • Päällyskerros UV-säteilyä ja taivutusta kestävää erikoiskumia
  • Tuplakantavahvikkeet
  • Sideura
  • Iskuja vaimentava korkorakenne
  • Kiertojäykässä välipohjassa kaksi huopakerrosta
  • Tuplakärkivahvikkeet
  • Kylmyyttä eristävä ja astumista pehmentävä pohjarakenne
  • Maastosuksiin mitoitettu kärki.

Huopavuori Naali (https://www.nokianjalkineet.fi/tuote/huopavuori-naali/?color=harmaa)

OMINAISUUDET:


  • Naali-saappaisiin sopiva irtohuopavuori.
  • Materiaali paksua ja lämmintä 100% villaa.
  • Ripustuslenkki kuivattamista varten.
  • Puhdistus: käsipesu 30 asteessa.
  • Vinkki: Pue ensin jalkaan huopasukat ja sen jälkeen saappaat.


KEVO OUTLAST® HIGH (https://www.nokianjalkineet.fi/tuote/kevo-outlast-high/?color=oliivi)




OMINAISUUDET:


  • Täyspitkä varsi
  • Säädettävä varrensuu ja pikalukitus
  • Lämmönvaihtelua tasaava Outlast-vuori
  • Kantanysty helpottaa riisumista
  • Kaksinkertainen kantavahvike
  • Huopavälipohja
  • Ulkopohjassa hyvä pito kaikkiin suuntiin
  • Nastoitettava pohja (kuvissa näkyy tämä ominaisuus käytännössä)
  • Väljäkuvioinen pohja ei kerää likaa
  • Kiertojäykkä välipohja
  • Teräksinen lenkkirauta
  • Jalkaterän kärjessä ja sivuilla vahvike
  • Muotoiltu ja vaimentava irtopohjallinen (PU)
  • Reilu lesti


Huopavuori Kaira (https://www.nokianjalkineet.fi/tuote/huopavuori-kaira/?color=harmaa)


OMINAISUUDET:


  • Kaira-saappaisiin sopiva harmaa irtohuopavuori
  • Materiaali 80% villaa, 20% polyesteriä
  • Ripustuslenkki kuivattamista varten
  • Puhdistus: käsipesu 30 asteessa
  • Vinkki: Pue ensin jalkaan huopasukat ja sen jälkeen saappaat.

Oma mielipidet saappaista:

Mielestäni molemmat jalkineet ovat vertaansa vailla ja koska kärryssä on tilaa, niin meinaan ottaa etsinnöille mukaan molemmat, jotta voin tapauskohtaisesti päättää, mitkä saappaat kulloinkin tilanteeseen sopii. Toisissa sappaissa kun oli mahdollisuus kiinnittää nastat, jotka ostin paikallisesta Nokian Jalkineita edustavasta kivijalkaliikkeestä, ne tietysti asensin ja ne ovat osoittautuneet käteviksi jäillä ja ulkona muutenkin tepastellessa. Lämpövuoret pitävät kylmän tehokkaasti ulkopuolella ja jalat lämpimässä, mutta toki asiaa auttaa, jos on liikkeellä, niin jalat saavat luonnollista lämmitystä kun veri kiertää jaloissa paremmin.

Syksyn vesikelejä ja talven tuloa tässä siis valmiina odotellaan testausinsinörtti Pasi

perjantai 6. syyskuuta 2019

ROV testaus eli underwaterdronet pienessä testissä

ROV testausta tähän väliin eli sain maahantuojilta ja valmistajilta muutaman underwaterdronen itselleni testattavaksi ja pitihän niitä käyttää Nokialla Edenissä  kirkkaissa vesissä ja sitten mm. Pyhäjärvessä, Siurossa, Kaukajärvessä ja Haverin kultakaivoksessa, jne. ja hauskaahan tällainen oli, vaikka aikaa siihen sai kulumaan paljon, kukin tekee sitä mitä osaa ja/tai mistä on kiinnostunut ja silloin ei omia työtunteja lasketa ;)

Maisemaa pinnan alta.


sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Puolapuut olohuoneeseen sopivat sisustukseen ja ovat toiminnallinen apu

Puolapuut kotiin


|Kaupallinen yhteistyö: Suomen Voimistelutuote Oy|
#kaupallinenyhteistyö

Pitkään ollaan mietitty perheessä puolapuita hankkimista omaan kotiin ja nyt kevään aikana se asia konkretisoitui, kun otin yhteyttä Suomen Voimistelutuotteeseen ja kyselin mitä sellaisten hankkimiseksi voisi tehdä ja mitä pitää ottaa huomioon. Sain alennusta tuotteesta ja päästiin etenemään.

Sain sitten puolapuut asennettua olohuoneeseemme. Suomen Voimistelutuotteelta löytää hyviä tarjouksia nettisivujen kautta.

Meille haluttiin valkoiset puolapuut, kun ne sopivat paremmin sisustukseen ja ovat toiminnallinen apu itsensä kunnossa pitämisessä. Sellaisista on siis myös käytännön hyötyä.

Paketti avattuna olohuoneen lattialla.

Tavaroiden inventaario.

Puolien asentaminen.

Puolien asentaminen kuva 2. tässä kohtaa sain apua.

Kuva lähempää.

Asennuspaikka olohuoneessa.

Puolapuut valmiit asennusta varten.

Puolapuut asennettu ja kestotestattu.

Leuanvetouloke on myös hyvä ihan pelkästään jo roikkumistakin silmällä pitäen.
Asennus oli helppo ja ohjeiden mukaan sen osasin "insinörttinäkin" tehdä oikein mallikkaasti ja vielä ovat puolapuut seinässä pysyneet, vaikka niitä on ahkerasti käytettykin.

Lapset pitävät niistä myös kovasti ja ihan kuin ohimennen saa erilaisia liikunnallisia suorituksia tehtyä kun puolapuut ovat keskeisellä paikalla ja saatavilla.

Itseäni on selän kanssa auttanut kovasti roikkuminen ja se onkin ollut pelastus, joten suosittelen siinäkin mielessä sellaiselle, jolle tuo roikkuminen sopii/tekee hyvää.

Tuohon asennukseen vielä palatakseni laitoin tähän yhteyteen muutaman esimerkkikuvan ja itse asiassa se asennus oli aika helppoa.

Tytär auttoi noiden pitkien osien laittamisessa ja rakennelma pystyssä pitämisessä asennuksen aikana, mutta yksinkin siitä olisi selvinnyt, mutta toki kokoaminen ja asennus oli helpompaa, kun oli apukäsiä.

Suosittelen ja tykkään kovasti!

Sitten sitä "lippua" harjoittelemaan *vink vink*. Taitaa tosin mennä itsellä ainakin jonkin aikaa, että pääsisi sellaiseen kuntoon, mutta ainakin roikkuminen ja kaikenlainen venyttely on lisääntynyt ja monipuolistunut puolapuiden myötä eli olen tyytyväinen sijoitukseen.

perjantai 8. maaliskuuta 2019

Opel Astra H -mallin (Z16XEP) moottorista kuuluneen kolinan korjaus

Video (vian ilmeneminen, kohde ja auton äänestä korjaamisen jälkeen).

Yli kaksi vuotta tuota ärsyttävää ääntä oli siis kuunneltu ja eri paikoissa ja eri aikoina annettu autolle "valohoitoa" erilaisissa alan valtuutetuissa liikkeissä (siis ammattilaisten toimesta), mutta ääntä ei pystytty paikallistamaan ja siihen alkoi jo itse tottua, mutta toki se kovasti koko ajan harmitti ja siitä sai kuittailuja aina kun joku sen kuuli. Onneksi minulla on kestävyyttä tässä suhteessa sen verran, että pärjäsin henkisestä tähän asti.

Mikään osa tuolta ei ollut loppujen lopuksi rikki, vaan autosta oli imusarjasta tuollainen imupuolen ilmanohjainpelti löysässä (kaksi pulttia oli jäänyt tehtaalla kiristämättä kiinni ja siellä oleva liima oli noin 150 tkm kohdalla lakannut pitämästä peltiä paikoillaan).

Tässä Opel-mallissa (Z16XEP) tuo ilmanohjainpelti on metallinen, niin se alkoi löystyttyään aikoinaan pitää ääntä. Aluksi (videon mukaisesti) tyhjäkäynnillä ja sittemmen kaasuteltaessa. Äänen ilmeneminen siis muutui, kun tuli lisää kulumista/löystymistä.

Eli alkuun vika ilmeni tyhjäkäyntikierroksilla ja loppua kohden se ilmeni enemmän kaasutellessa (ks. oheinen video aiheesta).

Laitoin videon tiedoksi tänne, jotta muut vastaavan asian kanssa painivat voisivat saada siitä apua.

Miten sitten asia korjattiin?
No loppujen lopuksi asiassa auttoi autoalaa opiskellut serkkuni ja saimme yhdessä korajttua ongelman. Kohde piti vaan purkaa osiin (tai siis tuo imupuoli ja sitä ennen sen irrottamista estävät letkut, ohjainyksiköt, kaasutin, jne.) ja sitten piti irrottaa pelti kokonaan ja poistaa vanhat liimat ja puhdistaa kohde, jonka jälkeen sen saattoi liimata uudelleen ja kiristää tiukkaan. Tämän jälkeen kohteen pystyi kasaamaan ja kaikki toimi oikein mukavasti.

Imusarja irrotettu autosta (vaihe 1.)

Imusarja avattuna ja vika paikallistettuna (pultit olivat vielä kiinni, mutta löysällä) (vaihe 2.)

Pelti, kaksi pulttia irrotettuna (horisontaalisesti kuvan keskialueella)
Pelti puhdistettiin ja liimattiin ja kiristettiin uudelleen (vaiihe 3.)
Miten sitten osattiin näin pitkän ajan jälkeen tuota korjausta kokeilla?
Äärettömän tärkeän ja asiantuntevan ja huippuhyvän vinkin asian korjaamiseksi (tai siis sen edesauttamiseksi) antoi alkuvuonna eräs Länsiauton korjaamopäällikkö kun hänen kanssaan keskustelin tästä asiasta. Kiitos siis Samille (asianosainen tietää ketä tarkoitan) ammattilaisen mielipiteestä ja vinkistä sekä siitä, että vapaaehtoisen toimijan matka jatkuu keskeytymättä ja hyvillä mielin autolla, joka kuulostaakin nykyisin enemmän autolta.

Päivitin toukokuussa 2017 tekemääni blogitekstiä myös, jotta jos sinne eksyy suoraan, niin saa saman tiedon, mutta tässä vähän enemmän tietoa asiasta.

Kerron mielelläni lisää asiasta, jos tulee kysyttävää!

Tästä on hyvä jatkaa ja turvallista ja miellyttävää kevään odotusta kaikille!

T: Monessa mukana oleva vapaaehtoinen toimija Pasi, Nokialta

maanantai 21. tammikuuta 2019

Lume Cube-valot sekä Armytek Wizard Pro -valot testissä PH4-kopterissa pimeän aikaan

Meillä on ollut ryhmässä pimeäetsintäkykyä kehittääksemme aluksi lainassa viime syksynä maahantuojan edustajalta Lume Cube-valot ja ne on olleet useaan otteeseen kiinnitettynä Phantom 4 Advanced -kopteriin asiaan tarkoitetuilla kiinnikkeillä.

Tämän lisäksi olemme saaneet Armytekin edustajalta käyttöömme Armytek Wizard Pro -valaisimet ja kypäräkiinnikkeet, joista sitten modifioitiin sopivat kiinnikkeet tuohon kopterikäyttöön.

Samaa tarkoitusta silmällä pitäen meillä on ollut Phantom 4:n kanssa muutamia erilaisia valoja kokeilussa, mutta kuten on huomattu ja kuten kerron myöhemmin, niin valoilla on toki eroja mm. valokeilojen suhteen ja niiden lataamisen ja latausaikojen ja -mahdollisuuksien suhteen ja sen myötä ne toimivat erilaisissa käyttötapauksissa. Nyt on ollut pitkään aika kylmää, joten koska lentämään ei ole päästy, niin pitää tätä tukimus- ja kokeilutyötäkin välillä sitten dokumentoida.

Armytek -valaisin (vasemmalla) LumeCube -valaisin (oikealla) kiinnikkeissä kiinni.

LumeCube -valot.

LumeCube -valo kopterikiinnikkeessä ja kiinni kopterissa.

Ongelmaksi osoittautui aluksi Armytekin valojen latauspäät, jotka ovat magneettiset, joten se sekoittaa sopivasti kopterin kompassit, jotka sijaitsevat kopterin jalkarakenteissa, joten saimme Armytekiltä myös valaisimiin sopivat vaihtopäät, joista saa mahneetin poistettua. Tämän yhteydessä valaisimet kevenivät myös muutaman gramman, jolloin ne painavat kiinnikkeineen jopa muutaman gramman vähemmän, kuin LumeCuben vastaavat.

Armytek Wizard Pro -otsavalo latauksessa.

Armytekin kypäräkiinnike paketissaan.
Näistä erilaisista lampuista on jo saatu hyviä kokemuksia eri olosuhteissa ja erilaisissa käyttökohteissa. Ne eivät siis sovellu täysin samoihin käyttötapauksiin ja niiden kanssa toimitaan eri korkeuksilla ja eri asetuksilla, mutta molemmat on hyvät olemassa ryhmällä ryhmän nykyistä suorituskykyä parantavana voimana.

LumeCubessa on laajempi valokeila ja se on otollinen suhteellisen matalalla tapahtuviin kohdetarkastuksiin ja grid-ajoon, jossa pysytään lentämään riittävän alhaalla, jotta valoteho on riittävä. Mutta turvallisuuden takia usein metsän päällä halutaankin lentää noin 40 m:n korkeudessa, joten LumeCuben valovoima ei tuolloin ihan riitä, koska keila on niin laaja, joten siksi kokeilimme Armytekin valaisimia ja niiden tehokas 70 asteen pistevalo ja 120 asteen hajavalokeila yhdistettynä samaan lamppuun saa aikaiseksi kuvan keskialueelle sijoittuvan kirkkaamman alueen, jota voidaan hyödyntää tietyin menettelyin. Kuvan reuna-alueet tosin jäävät hämärämmiksi myös sekunnin ja sen yli menevien valotusaikojen kanssa, mutta kun tämän ottaa huomioon mm. lentoreittiä ja toimintaa suunniteltaessa, niin asia on paremmin hallinnassa ja saamme kohtuullisia tuloksia jo nyt.

Armytekin kypäräkiinnike alkuperäisessä kokoonpanossaan.
LumeCube -kiinnikkeen modifiointi Armytekin valoon sopivaksi.

Tämän kokemuksen perusteella voidaan "pimeäetsimiskykyä" kopterilla kehittää jatkossakin eteenpäin. Tähän postaukseen en kirjannut vielä kaikkea kokeiltu ja kaikkea opittua, mutta niistä kenties myöhemmin ja toki kiinnostuneiden kanssa ja muiden RPAS-ryhmien kanssa tiedonvaihtoa tehdään mielellään nyt ja tulevaisuudessa. Otamme mielellämme myös vinkkejä ja muiden kokeilujen tuloksia huomioon ja kehitämme toimintaan toivottuun suuntaan koko ajan. Kevään tuloa  ja lentokelejä odotellessa - monessa mukana oleva innokas vapaaehtoinen toimija.

Vähän lisätietoa vielä noista valoista:

Lume Cube on bluetooth-ohjattu ulkoinen salama- ja videovalo mobiili- ja action-kuvaukselle (iPhone, Android, GoPro, Phantom, etc) ja se kestää kovaakin käyttöä.

Pienehkö kuutio antaa valmistajan mukaan 1500 lumenin tehon per lamppu ja se toimii mm. älypuhelinsovelluksen avulla.

Arkipäivän selfie-hetkestä sukellusretken vedenalaiseksi valonlähteeksi soveltuva Lume Cube on mielenkiintoinen tuttavuus, joskin omassa käytössä muutamia pieniä parannuksia siihen toivoisi! Nämä parannukset tai kehitysehdotukset liittyvät mm. helpompaan valotason säätöön, jne. eli ovat lähes yksinomaan käytettävyysparannuksia ja liittyvät softaan.

Ominaisuudet LumeCube:


LumeCube -valaisimet.

  • Pieni kuutio, joka mahtuu kämmenelle.
  • Bluetooth-ohjaus Lume Cube -älypuhelinsovelluksen kautta (iOS, Android)
  • Valaistus säädettävissä 0-1500 lumenin välillä
  • Säädettävä salamavalon kesto 1 sekunti - 1/8000 sekunti
  • Tasainen videovalaistus (60+ minuuttia 90% teholla, 120+ minuuttia 50% teholla ja jopa koko päivän pienimmällä teholla)
  • Luvataan olevan täysin vedenpitävä 30 metriin.
  • 1/4-20 -jalustakiinnitys pohjassa, monipuoliset kiinnitysmahdollisuudet
  • Valon värilämpötila 6000K
  • Sisäänrakennettu optinen sensori, jota voidaan ohjata muilla salamalaitteilla.
  • Voit yhdistää samanaikaisesti jopa 5 Lume Cubea, ja silti ohjata jokaista erikseen Lume Cube Pro -sovelluksella. Sovelluksessa on vähän toivomisen varaa ainakin siinä Android-versiossa, jota itse kokeilin.
  • Punasilmäisyyden poisto ominaisuutena.
*Lume Cube & Lume Cube Pro -sovellukset saatavilla App Storesta ja Google Playsta.

Omia huomioita LumeCube -valaisimista:
  1. Valossa sisäänrakennetun akun kesto täydellä teholla on aika pieni sen vaatimaan latausaikaan nähden, joten Vapepa-käytössä noita pitäisi olla useampi sarja, joista osaa ladataan koko ajan, jotta valoa riittäisi koko ajaksi.
  2. Lume Cuben käyttötuntuma on hyvä.
  3. Täydellä teholla sisällä testatessa valo lämpenee nopeasti aika kuumaksi, jos se on täysillä ja sen jälkeen se alkaa itse pätkimään valoa välillä säännöllisesti suojatessaan laitetta ylikuumenemiselta Ulkova kylmemmässä ilmanalassa tuota ongelmaa ei esiinny niin usein.
  4. Valoja voi käyttää salamavaloina tietyin edellytyksin, koska niissä on sisäänrakennettu orjakenno. 

Ominaisuudet Armytek Wizard Pro:

Kaksi Armytekin Wizard Pro -valaisinta otsapannoissa ja latauksessa.
  • Valoteho maks. 1800 lumenia (valkoine valo / toinen vaihtoehto olisi värisävyltään lämmin valkoinen).
Armytekin valaisin paketissaan.

Omia huomioita Armytekin Wizard Pro -valaisimesta:
  1. Tehojas ja näppärä otsavalo, jolla on paljon käyttökohteita myös muussa Vapepa-toiminnassa.
  2. Vaihdettava 18650 ladattava akku on plussaa, koska akkuja voi olla enemmän ja nille laturit, joten akkujen tyhjentyessä ne voi näppärästi vaihtaa ja näin voidaan pimeässä työskentelyä jatkaa! Tämä on tuttua koptereiden akkujen vaihdon ja lataamisen suhteen.
  3. Valaisimen mukana tukee monenlaisia kiinikkeitä ja lisäkiinnikkeitä on saatavissa.
  4. Täydellä teholla valaisin lämpiää myös paljon, mutta se osaa säätää valaisuvoimakkuuttaan tarpeen mukaan ylös/alas sammumatta kuitenkaan kokonaan.

Feiyutech Vimble 2 -gimbal kännykälle, harmaa

Nyt on ollut itsellä kokeilussa Feiyutech Vimble 2 -gimbal eli siis kolmiakselinen kännykälle tarkoitettu gimbal, jonka tarkoituksena on siis minimoida esimerkiksi kävelystä johtuvaa tärinää ja kameran heiluntaa, pitäen kameran tiukasti kohti kuvattavaa kohdetta.

18 senttimetrin teleskooppivarren avulla tuote kasvattaa mahdollisuuksiaan ja sillä voi ottaa selfie -ja ryhmäkuvia helpommin. Feiyutechin uudella kiinnityksellä kuvaussuunnan vaihtaminen onnistuu helposti vaakatasosta pystyyn ja tämä helpottaa toimintaa monessa tilanteessa.

Kuvan lähde: www.verkkokauppa.com
Matkapuhelin keskustelee gimbalin kanssa langattomasti Bluetooth-yhteydellä ja gimbal kääntyy automaattisesti lukitun kohteen liikkuessa, pitäen kohteen tarkasti ruudun keskellä.

Puhelimeen ladattavan Vicool -sovelluksen avulla toimintoja pitäisi voida ohjata kätevästi varressa sijaitsevilla painikkeilla. Tämä on totta, mutta sovellus tosin ei pysy vakaasti päällä Samsung S8:n kanssa, joten käytän itse usein kameran omaa videointisoftaa, johon olen tottunut, jotta voin olla varmempi kuvauksien onnistumisesta. Tästä johtuen gimbaalissa olevat ohjauspainikkeet eivät toistaiseksi toimi kameran ohjaukseen, koska kännykän kameran oma sovellus ei osaa ottaa käskyjä vastaan gimbaalilta, mutta toivotaan, että sovelluksen valmistaja annettujen palautteiden perusteella tekee piaisen korjauksen sovellukseen, jotta sitäkin voisi ja kannattaisi käyttää. Tapauskohtaisesti eri sovelluksien käyttö puoltaa paikkansa tilanteesta riippuen, joten halpa ja kätevä laite, joka antaa jälleen uusia mahdollisuuksia kuvauksen saralla.

Eli olen siis suhteellisen tyytyväinen silti hinta-laatusuhteeseen, vaikka sovelluksien toiminnassa olisikin toivomisen varaa, mutta laite sinällään toimii oikein hyvin ja pitää puhelimen vakaana. Käyttämistä toki pitää harjoitella, jotta saa hyviä "kamera-ajoja" suoritettua, mutta kun laitteeseen tottuu, niin tietyissä paikoissa siitä on paljon hyötyä.

Laitteen tärkeimmät ominaisuudet:

Yhteensopivien puhelimien mitat: 57 - 84 mm
18 cm teleskooppivarsi
Voidaan ladata varavirtalähteellä
2 tunnin latausaika
Paino ilman puhelinta 428 g
Mitat 118 x 110.5 x 323 mm
Kantavuus maksimissaan 210g
Käsikahvan pohjassa 1/4" kameraruuvikierre