Allekirjoittanut harjoittelemassa etsintäharjoituksessa (Kuva: Ari Nissinen). |
Minua testausinsinöörinä kiinnostivat myös kokeilumielessä muut laitteet, kuten uusi tulokas eli Yuneeciin valmistama Typhoon Q500+ 4K / Typhoon H sekä tietysti Walkera:n vastaavat kopterit, joihin on tullut uusia kiinnostavia kamera-juttuja lisää, mutta koska tuollaista DJI:n tuotetta on näissä VAPEPA-jutuissa jo onnistuneesti koeponnistettu, niin päätin hankkia käyttööni sellaisen, jotta minusta olisi RPAS-tiimissä enemmän hyötyä, kun tunnen kalustoa paremmin ja saan haalittua lisäkokemuksia erilaisista softista jne. joihin minulla on kiinnostusta ja jopa koulutustakin.
Toki asian tiimoilta olin / yiritin olla yhteydessä suoraan valmistajiin (Yuneec, SOLO, jne.) ja myös maahantuojien edustajien välityksellä kontaktoin noita valmistajien edustajia, mikäli heillä olisi ollut kiinnostusta sponsoroida jotenkin hyvää yhteistä asiaa, mutta sitä kautta ei vielä tullut osumia. Olisin/olisimme noita edellä mainittuja koptereita mielellämme koekäyttäneet näissä harjoituksissa, jotta olisimme voineet sitten ristiinvertailla ominaisuuksiia ja vertailun ja opettelun kautta saavuttaa paras tietämys siitä, mitkä tuotteet parhaiten sopisivat meidän kaavailemaan käuttöön mm. VAPEPA-RPAS-juttujen yhteydessä. Tämä kokemusten hankinta ja erilaisen suuntakulman saaminen ja tuotteiden vertaileminen autenttisissa tilanteissa olisi ensiarvoisen tärkeää, mutta valmistajat eivät vielä tähän täkyyn / WinWin-tilanteeseen tarttuneen (ainakaan vielä tässä vaiheessa), mutta kenties tuonnempana se on ajankohtaisempaa (aika näyttää).
Tuo DJI Phantom 3 Professional-malli olisi tietenkin ollut itseäni ajatellen toinen varteenotettava vaihtoehto, mutta se olisi ollut jonkin verran kalliimpi (lähinnä 4K-kameransa takia) ja se ei yksinkertaisesti tällä kertaa mahtunut harrastusbudjettiin, vaikka siitäkin olisin voinut saada alennusta. Käytettyäkin ensiksi mietin, mutta hyviä hinta-laatusuhteeltaan olevia ei juuri sillä hetkellä ollut saatavilla.
Tuolla DJI:n Phantom kopterilla on helppo lentää ja sen kompassin kalibrointi on erittäin helppoa (itse suoritan kalibroinnin aina lennätyspaikkaa vaihtaessa). Toki täytyy huomata ottaa metalliesineet taskuista pois ja kello mahdollisesti ranteesta, mutta muuten helppo kalibrointi ja nopea sellainen kopterin softan ohjaamana on plussaa aikaisemmin käyttämiini ja kokeilemiini kopuihin.
DJI Phantom 3 Advanced -kopterissa on integroitu kamera, joka kuvaa 12 MP still kuvia ja videota 1080p/60fps laadulla. Kamerasta saat livenä 720p HD videokuvaa lähetettyä suoraan tablettiin tai kännykkään ja ominaisuuden mahdollistaa laitteeseen integroitu DJI Lightbridge. Tämä oli eräs valinnan vahvistanut asia, kun mietin olisiko Phantom 3 4K vai Phantom 3 Advanced se oikeampi omaan käyttöön tällä hetkellä. Phantom 4 olisi kyllä kiinnostanut, mutta noin puolta kalliimpana se ei ollut mahdollista edes ajatella. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa tätä asiaa silmällä pitäen saisi jostakin hyvän sponsorin tai hyviä sponsoreita (valmistajien PR-edustajille vinkkinä), jolloin tämäkin asia etenisi "lennokkaammin", jos tässä yhteydessä sallitaan ko. termin käyttämistä.
Tuossa hankkimassani Phantom 3 -mallissa on tehokkaampi 4480mAh akku, jolla saa lentoajaksi valmistajan ilmoittamasti maksimissaan 23 minuuttia, mutta omien kokemusten perusteella useampi akku ja lisälaturi (tehokkaampi sellainen) kannattaa hankkia jo kättelyssä, kosko ko. lentoaika ei ole kovinkaan pitkä kun oikein alkaa asiaa harrastamaan.
Phantom 3 -mallissa on lisäksi Vision Position -järjestelmä, jonka sensorit mahdollistavat sisätiloissa lentämisen, mutta VP-järjestelmällä on rajoituksensa ja ominaisuutensa, joten joskus se on syytä kytkeä pois päältä, esim. veden päällä laitetta lennättäessä. Itse olen lennättänyt kyllä veden päällä (mutta riittävän korkealla), vaikka tuo VPS onkin ollut päällä.
DJI Go App sovellus mahdollistaa lokitiedostojen keräämisen kaikista lennoista ja se onkin hyvä lisä tuohon dokumentointiasiaan liittyen, mutta tietenkin itse käytän noiden lentojen dokumentointiin mm. Ohjaajan käsikirjaa ja ilma-aluksen matkapäiväkirjaa, jotta asia menee oikein ja pysyn kartalla lennätystunneista ja kerroista sekä muusta olennaisesta. Lisäksi kirjaan itselleni ylös akkujen latauskerrat ja muuta tietoa mm. myöhempää tilastointia silmällä pitäen.
Laitteeseen liittyy muutamia hyviä ominaisuuksia ja nykyisin myös Android-laitteen omistavat kopteriharrastajat pystyvät käyttämään lentosimulaattoria kopterilla lentämisen opetteluun ja tätä suosittelen lämpimästi (muistakaa kuitenkin ottaa sisätiloissa ne propellit irti, että ei tule haavereita).
Olen nyt tutustunut erilaisiin automaattisia reittipistelentoja mahdollistaviin tuotteisiin mm. Litchi App, joka on saatavana Androidille, joten siitä enemmän tulevissa postauksissa.
DJI Phantom 3 -kopterin järjestelmävaatimukset mobiililaitteille:
- iOS 8.0 tai uudempi
- Android 4.1.2 tai uudempi
- 1x DJI Phantom 3 Advanced -kopteri
- 1x Remote Control
- 1x Mobile Device Holder
- 4x Propeller pair
- 1x Intelligent Flight Battery
- 1x Battery Charger
- 1x Power Cable
- 1x Gimbal Clamp
- 4x Vibration absorbers
- 1x 16 GB Micro-SD Card
- 1x Micro-USB Cable
- 2x Anti-Drop Kit
- 4x Landing pads
- 1x Propeller Wrench
- 4x DJI Stickers
- Manuals
Eräään harjoituksen videomateriaalista kaapattu kuvatiedosto. |
Omia lisäyksiä ja askarteluja:
Tein elokuun lopussa myös isomman laskeutumisalustan sellaisen aikaisemmin tekemäni puolta pienemmän laskeutumisalustan lisäksi helpottaakseni Phantomilla laskeutumista ja ilmaan nousemista ruohokentillä ja mm. heikkaisessa maastossa.Iso laskeutumisalusta valmistuksessa helpottamaan laskuja ja ilmaan nousemisia maastossa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti