Sivut

torstai 6. kesäkuuta 2013

Olympus LS-14 Audiotallennin

Olympus LS-14 Audiotallentimesta tietoa ja kokemuksia: Sain testattavakseni Olympuksen LS-14 kuluttajahintaluokan audiotallentimen ja sen kanssa on nyt kuljettu ympäriinsä maita ja mantuja ja kontattu heinikossa ja äänitelty luontoa uhmaten mehiläisten pörinää ja lintujen laulua. Naapureiden ja oman kotiväen ja läheisten sekä ohikulkijoiden ihmetykseksi. Erilaisia äänityksiä on siis tehty sisä ja ulkotiloissa sekä erilaisissa ympäristöoissä. Nauhoituksia/tallennuksia on niin isosta juhlatilaisuudesta kuin ulkona heikosta linnunlaulustakin ja laite on osoittautunut tarkoituksiin todella toimivaksi ja sopivaksi peliksi ja kuluttajahintaluokkaan kuuluessaan on varteenotettava tuote tulevaisuudessa myös omaan "työkalupakkiin".



LS-14 on siis Olympuksen valmistama audiotallennin , joka on varustettuna monipuolisilla ja ammattimaisilla ominaisuuksilla sekä monimuotoisilla lisätoiminnoilla. Laitteessa on muusikkoja ja tuleviasammattilaisia varten mm. viritin, metronomi ja laitteessa on lisäksi kehittyneet ylidubbausominaisuudet (PCM-moodissa) – ja lisäksi toimintojen käyttö on vaivatonta edistyksellisen laitteessa olevan valintakiekon avulla.

Valintakiekolla voi käytännössä valita nopeasti virittimen, Quick- ja Manual-tilan ja lisäksi laite tarjoaa Smart-tilan, jossa laite mittaa määritellyn ajan äänitasoja ja säätää automaattisesti laitteen herkkyyden sopivaksi, jotta lähennellään täydellisyyttä myö peruskäyttäjän nauhoituksissa. Laite siis analysoi Smart-moodissa sisään tulevaa ääntä määrätyn ajanjakson ajan  ja asettaa sitten kyseiseen tarkoitukseen sopivat ja "optimaaliset" tasot ihan automaattisesti. Tämän jälkeen asetukset voi ottaa käyttöön vaikka Manual-tilassa ja alkaa hifistelemään itse.

Laitteessa on kaksi laadukasta suuntamikrofonia ja ne varmistavat mainosten mukaan poikkeuksellisen hyvän tallennuslaadun. Ainakin omissa kokeissa tämä piti kyllä paikkansa - tosin joissakin tilanteissa piti keskimikrofoni kytkeä pois, koska se tallensi häiritsevästi matalia taajuuksia ja jos sellaisia ei halunnut juuri sillä kertaa tallentaa, niin tilanne vaati tätä. Myös laitteessa oleva alipäästösuodin 100 Hz / 300 Hz tuli kovaan käyttöön, jottas sai ilmastoinnin tms. hurinoita suodatettua pois tallennuksista..

Olympuksen LS-14:ssa on siis ns. Tresmic-järjestelmä, joka tekee vaikutuksen luonnollisella bassojen tallennuskyvyllään.

Sain lisäksi työkaveriltani lainaksi ulkoisen mikrofonin, jonka kanssa sitten sain kokeiltua erilaisia tilanteita eri ympäristöissä. Kiitos tälle työkaverilleni kovasti!



Tekniset tiedot: 
  • Laadukkaat stereomikrofonit, lisänä monisuuntamikrofoni (TRESMIC)
  • Ammattimainen PCM-tallennus (24 bittiä/96 kHz) / MP3 / BWF
  • Äänenpainetaso jopa 130 dBSPL
  • Sisäisten mikrofonien taajuusalue: 20 Hz - 20 kHz - tallentaa myös matalat taajuudet
  • Ennakkotallennustoiminto (2 sekuntia) - hyvä ominaisuus
  • Tärkeimmät toiminnot: viritin, metronomi, ylidubbaus, osittainen poisto ja leikkaus (PCM-tilassa)
  • Raidan järjestely: tiedoston jakaminen tallennuksen aikana
  • Toistonopeuden säätö 50-300 %
  • Loistava toiminta-aika kahdella AA-paristolla, jonka luvataan olevan jopa noin 46 tuntia - pitää tutkia.
  • SD/SDHC -muistikorttipaikka (32 GB asti) - olen kokeillut mm. 1 GB ja 4 GB:n SD-kortteja.
Oma mielipide:

Laite on osoittautunut hyvinkin monipuoliseksi ja helppokäyttöiseksi. Lisäksi laitteella saa hyviä tallennuksia, joskin vertailukohteita ei vielä paljon ole, mutta toivotaan, että saisin esim. Zoomin H2N Audiotallentimen lähiaikoina myöskin kokeiltavaksi, jotta saisin vähän omakohtaisia vertailukokemuksia noista kahdesta mainettakin niittäneestä sekä suurinpiirtein samaan kuluttajahintakategoriaan kuuluvasta laitteesta. Voisi sitten helpommin päättää kumpi omaan talouteen tulee (vai molemmat).

Pistän tähän blogiin hetimmiten lisää tietoa asiasta ja vetailukokemuksia, jos sellaisia satun lähiaikoina saamaan lisää.

Tähän alas vielä pistän Olympuksen virallisilta kotisivuilta löytyvän ja lainatun vertailutaulukon LS-12 ja LS-14 laitteiden välisistä eroista, jotka ovat lähinnä hinnassa, mukana tulevissa varusteissa (joita on enemmän LS-14:sta) sekä LS-14 laittteen paremman matalammanpään (20 Hz) tallennuskyvyn muodossa (Tresmic-järjestelmän siivittämänä).

(Kuvan lähde: 

http://www.olympus.fi/site/fi/a/audio_systems/audio_recording/sound_music_recorders/ls_14/ls_14_features_l.html)

Lisää kokemuksista:

Omat suljetut stereokuulokkeet on hyvä pitää nauhoituksissa mukana, niin saa koko ajan ajantasaisesti seurattua äänenlaatua ja tasoja (muutakin kuin laitteen näytöltä, joka tosin näyttää asian erittäin hyvin graafisesti). Tuleepahan lisäksi "katu-uskottavuutta" nauhoitustilanteisiin ;)

Paristot kestävät normikäytössä hyvin ja äänenlaatu on nauhoituksissa mielestäni erittäin hyvä. Solmiomikrofonia en päässyt vielä kokeilemaan, mutta ulkoisia muita mikrofoneja kylläkin ja totesin, että käytettävien ulkoisten mikrofonien käyttötarve riippuu olennaisesti siitä millaisessa ympäristössä tallennuksiaan tekee. Sisätiloissa sai todella hyvää ja luonnollistakin ääntä LS-14 omilla mikrofoneilla, mutta ulkoilmassa pidemmältä tallennettaessa suuntaava eli ns. "haulikko"-mikrofoni on hyvä lisä nauhoituskaluston hankintaa silmällä pitäen. Eli kannattaa kokeilla ja harjoitella, jotta saa mahdollisimman parhaan hyödyn laitteista.

Lisäksi totesin, että vaatii hyhvän ja tehokkaan tietokoneen, jos meinaa sujuvasti työstää HD-videomateriaalia ja audiotallentimella äänitettyä ääntä ja etenkin silloin, jos meisää liittää niitä yhteen ilman, että tulee kuvaan ja ääneen paljon eroa, joka näkyy ikävästi. Ja "klaffit" pitää myös muistaa ja olla kohdallaan sekä kuvassa, että äänessä, jotta työn tekeminen eli se videoiden ja äänen yhteens ovittaminen helpottuu olennaisesti.

Tästä on hyvä jatkaa harjoituksia ja kerätä lisää kokemuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti