Sivut

keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Sigma NAF 18-35mm f/1.8 A DC HSM -objektiivi

Minulla oli taannoin kaksi viikkoa testissäni Sigman 18-35 mm:n 1.8 valovoimalla varustettu optiikka ja se osoittautui hyväksi tuttavuudeksi. Nyt sain siitä muutaman kommentin ja rivin raapustettua tänne blogiinikin, joten voin itsekin palauttaa mieleeni olennaisia asioita sitten jos ja kun tuollaisen hankintapäätöstä mietin joskus tulevaisuudessa.

Optiikka Sigma 18-35 mm / 1.8 A ja USB-dock (tarkennuksen hienosäätöä ja ohjelmistopäivitystä verten)
USB-dock Sigman optiikalle.

Kuljetuslaukku objektiiville.



Objektiivi vastavalosuojan ja USB-dockin kanssa.
Objektiivi kuljetuskunnossa.
Sigma 18-35mm f/1.8 A DC HSM kiinnosti minua  paljon siksi, että kyseinen objektiivi tarjoaa uskomattoman f/1.8 valovoiman ja sen siis läpi koko zoomausalueen ja tämän ansiosta pystyn saamaan parempia kuvia hämärämmässä ja sopii kuin nenä päähän mm. teatterin hämäryydessä kuvatessa tai muissa kohteissa, joihin ei salamavalojen kanssa pysty menemään.

Objektiivin kuvanlaatu on mielestäni erittäin hyvä ja se tuotetta on helppo käyttää.

HSM-tarkennusmoottori antaa nopean ja suhteellisen hiljaisen automaattitarkennuksen.

Sigma 18-35/1.8 A on yhteensopiva mm. Nikonin APS-C -kennon järjestelmäkameroissa ja oma mallinsa Sigmalta on myös mm. Canonille ja muille valtamerkeille.

Nikonin 18-300 VR objektiiviin tottuneena ja sitä vertailukohtana käyttäessä tuntui tuo uusi Sigma hieman raskaalta (onhan se vähän painavampi) ja zoomausalue ei ollut läheskään yhtä suuri, mutta muuten tietyt ominaisuudet puoltavat sitä, että sellainen olisi joskus minunkin kamerarepussani minulla kuvauskeikoilla mukana.
Vasemmalla 18-35 mm Sigma ja oikealla 18-300 mm Nikonin optiikka (eroa mm. pituudessa telepäässä).
Oma mielipide:
  • Tuote on suhteellisen kookas, mutta kuitenkin kannettavissa ja hyvällä valovoimalla varustettu.
  • Tuote vaikuttaa ihan hyvältä tuttavuudelta, vaikkakin koltaan ja painoltaan se on isohko (valovoima painaa ja myös maksaa!).
  • Ihan peruskäytössä itseäni ajatellen tuo tuotteen zoomausalue (18-35 mm) on aika pienehkö, ainakin kun on tottunut suurempaan zoomaus-alueeseen ja ihan potrettikuvien ottamiseen en tuota käyttäisi, mutta oman viehätyksensä tuohon tuo kyllä tuo 1.8 valovoima, joka jatkuu koko zoomausalueen samanlaisena. Ja esimerkiksi videointikäyttöön tuollainen voisi sopia hyvin kun mm. syväterävyydellä voidaan leikitellä helpommin.
  • Mukana testattavaksi ja kokeiltavaksi tullut USB-dock vaikutti sekin hyvältä ja myös speksien perusteella ihan käyttökelpoiselta tuotteelta (tällaiselle insinörtille tarkempaan säätämiseen, kun on aikaa).
  • Uskon, että tuollainen optiikka jossakin vaiheessa minunkin kameralaukussani majailee (sitten kun sen ajankohta on oikea tai pikemminkin ainakin jos saan sponsorin tai sen lottovoiton).
  • Tarkennusmoottori oli suhteellisen hiljainen ja kohtuullisen nopea. 
  • Kovin kattavaa kokemusta tuosta ei kuitenkaan ehtinyt kertyä kahden viikon laina-ajan aikana, mutta hyvältä se silti tuntui omaan käteen.
  • Hyvää oli myös se, että objektiivin pituus ei muuttunut zoomauksen perusteella.
  • Tuote ole jämerän oloinen ja ammattimaisen tuntuinen ja mielestäni erittäin hyvä.
  • Ainakin testattavan tuotteen mukana tuli kotelo ja vastavalosuoja ja linssinsuojus sekä bajonettipäähän suojatulppa. Sellaisia siis suosittelen hankkimaan, jos ei myyntipakkauksessa niitä automaattisesti olisi.
  • Hienoa oli ikkuna, josta tarkennusasteikon näki vilkaisemalla.
  • Suosittelen, joskin tuollaisen hinta esimerkiksi Rajala Pro Shopissa liikuskelee siinä 649 euron hujakoilla (käytettynä saanee toki vähän halvemmalla) sekä USB-dock on noin 49 euron luokkaa (8.2.2017 / https://www.rajalacamera.fi/sigma-18-35-1-8-art-dc-hsm-naf.html).
  • Minua harmitti palauttaa ko. tuote tuon kahdenviikon kokeilemisen jälkeen, mutta minkäs teet. Pienen hankintakipinän se kuitenkin jätti takaraivoon kolkuttelemaan, joten sponsorinmetsästys alkakoon ;)
T. Pasi

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Huawei-fit -älykello

Sain testattavakseni ja kokeiltavakseni kellojen edustajataholta myös Huawei-fit -älykellon (vertailun vuoksi halvemmassa hintaluokassa eli noin 129,90 euroa / 1.2.2017, Verkkokaupoa.com).

Lisää älyä siis ranteeseen/ranteisiin kokeeksi.
Huawei Fit on siro ja kaunispiirteinen perus älykello, jossa on sykemiittaus ja muita toimintoja ja se on iOS/Android-yhteensopiva.

Huawei Fit -älykelloa on myynnissä kahdella erilaisella hihnanpituudella (kuvassa pidempi).
Lisätietoa esim. valmistajan sivuilta: http://consumer.huawei.com/en/wearables/huawei-fit/index.htm

Huawei Fit-älykello on varustettu 1.04" PMOLED- kosketusnäytöllä. Siinä on Gorilla Glass ja se on suojattu naarmuilta ja iskuilta. Rakenteen luvataan kestää vettä jopa 50 metriin asti (en tosin ole uskaltanut kokeilla lainakellolla - enkä niin syvälle tosin pääsisikään).

Kello mittaa sykkeen ranteesta ja sen ansiosta Huawei Fit pystyy mittaamaan mm. liikuntasuorituksia, päivän aktiviteettia ja unitietoja. Tosin erään päivän aikana olin kellon mukaan mukamas nukkunut jonkin aikaa. Itse sitä itse muista, enkä heti myönnä, mutta liekö sitten mittausvirhe. Toki voinee olla jokin leppoisampi työtehtäväkin, ja/tai niin mukavaa työntä ja ihanat työkaverit, että leposyke näyttää riittävän matalaa ja kun stressitasoakaan ei pysty mittaamaan, joten älykello totesi, että insinörtin täytyy varmaan nukkua, kun ei syki koko aikaa edes takaisin.

Kellon näytöltä pystyy katsomaan muun muassa kellonajan (aika kiva ominaisuus kellolle), säätiedot, sykkeen, askeleet (tämä on kiva seurata päivän aikana), liikuntasuorituksen tiedot, unitiedot, ilmoitukset, hälytykset sekä saapuvat viestit ja puhelut. Puheluihin ei tosin pysty vastaamaan tai niitä puhelemaan, kuten kalliimmilla älykelloilla, mutta ominaisuudet ovat muuten ihan kattavat tämän hintaluokan kellolle.

Kellon rakenne on alumiinia ja se on suhteellisen siro. Kello on muotokieleltään pyöreä ja se sopiikin monesti tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kelloja on varustettuna pidemmällä ja lyhemmällä rannekkeella, joten ostaessa kannattaa siihen kiinnittää huomiota.

Teknisiä tietoja (netistä ja eri lähteistä poimittuina):
  • Ranneke: 140 - 210 mm (iso) ja 130 - 200 mm (pieni).
  • Kellon mitat: kotelointi 39.5 mm halkaisija, 11.5 mm paksuus, näytön halkaisija 26.4 mm.
  • Näytön koko: 1.04".
  • iOS/Android-yhteensopiva.
  • Rannesykemittaus.
  • Akunkesto jopa 7 vrk.
  • Vesitiivis 50 m asti.
Huawei Fit (vaemmalla) ja Samsung Gear3 vierekkäin.
Oma mielipide:
  • Kello on siro ja tulee mielenkiintoisessa pakkauksessa.
  • Kellon käyttäminen on aluksi hieman hankalaa, koska siinä ei ole ulkonevia näppäimiä tai nappeja ja pyyhkäisyt pitää oppia kokeilemalla. Aina kello ei tunnu vastaavan pyyhkäisyihini, liekö johtuva käyttäjästä tai kuivista sormista, mutta pääsääntöisesti se on helppokäyttöinen ja ajaa asiansa.
  • Ihan aluksi kello ilmoitti, että olisi uusi softa ja sen päivittäminen vei hieman aikaa, mutta toimi hienosti ja helposti.
  • Kellon Androidille tehtu Appsi on sekin myös suhteellisen yksiselitteinen ja sitäkin osaa käyttää helposti. 
  • Hienoa oli seurata yön aikana kertynyttä dataa siitä, että paljonko on kevyttä unta ja paljonko syvempää unta yön aikana päässyt kertymään. Vielä tällä seuranta-ajalla pysty sanomaan suuntaan taikka toiseen onko se vertailukelpoista dataa ja onko tuolla jonkinlaista merkitystä päivän sujumiseen tai jakamiseen, mutta katsotaan, jos tästäkin tulee vielä lisäkokemusta testijakson aikana. 
  • Tekstien rivittämisen ja sivuttamisen kanssa oli aluksi totuttelemista, mutta siihenkin tottui. Eli pyöreässä näytössä on pyritty hyödyntämään koko alaa ja siksi alignment ei osu sivusuunnassa kohdilleen kellotaulussa näytettäessä. Myös tekstin tavutus ei ole kunnossa. Nämä lienevät korkeintaan kosmeettisia ongelmia.
  • Kellolla ei pystynyt soittamaan puheluja ja mitään ulkoisia nappeja siinä ei ollut.
  • Kello on kuitenkin suhteellisen mukava kädessä koska se on kevyt. Laite on suhteellisen huomaamaton ja kaunis, jopa liiankin siro. Huomaamaton se tosin on vain, mikäli ei pidä eri älykelloja yhtä aikaa kummassakin ranteessa (testin takia), jolloin saa työtovereilta naurahduksia osakseen. No maineensa on kukin ansainnut, joten sillä linjalla jatketaan edelleen!
  • Hyvää laitteessa on mm. akun kesto sekä sen katsominen napautuksella.
  • Laitteen saa tilaan, jossa rannetta kääntämällä saa siirryttyä toiminnosta toiseen, joten se on ainakin hanskat kädessä toimiessa hyvä ominaisuus.
  • Laitteessa näyttö on väritön eli värejä ei ole käytössä, kuten Samsungin Gear3:ssa, mutta tällä valinnalla ja suunnittelulähtökohdalla saadaan varmaankin myös akun kestoa pidennettyä.




Palataan asiaan mahdollisten lisäpäivitysten muodossa, mikäli testiajan ainaka tulee lisäkokemuksia asiaan liittyen.

T. Pasi